Loading

Cum a fost la StartUp Right – Cum sa ne finantam afacerea in 2017

February 17, 2017 / 0 COMMENTS / 613 VIEWS

Joi, 16 februarie, ne-am dat întâlnire la firul ierbii cu antreprenori trecuți prin experiența de accesare a fondurilor europene, și am discutat despre sursele de finanțare disponibile anul acesta.

Au răspuns apelului de a povesti experiențele lor cu banii europeni prietenii noștri Sabina și Razvan Iordache, de la Printoteca, Sorin Țărmure, de la Small Academy și Vlad Nuțu fondatorul Yes Academy.

În urma evenimentului am rămas cu câteva idei importante:

– Din bani europeni merită să cumperi active care vor genera venituri, aÈ™a că forget about that fancy location. Fără ele nu poÈ›i face producÈ›ie È™i nu ai ce vinde. Pentru Sabina, active au insemnat imprimante 3d si plottere. Mya si Sorin au investit in roboÈ›ei È™i circuite electronice pe care nu È™i le puteau permite cu banii proveniÈ›i din economii, iar Vlad, a investit în certificări È™i acreditări.

– Site-ul È™i promovarea sunt cele mai importante la început de drum È™i, dacă tot investeÈ™ti din banii tăi până la rambursare, mai bine investeÈ™te în ceva care să îți aducă È™i mai mulÈ›i bani.

– GreÈ™elile sunt foarte importante, la fel È™i validarea ideii. Ambele trebuie făcute pentru a putea progresa È™i nu trebuie să ne fie frică de ele.

– Există surse de finanÈ›are È™i oportunități pentru afaceri cu poteÈ›ial de dezvoltare iar participanÈ›ii ne-au ridicat la fileu idei de proiecte de la dezvoltarea unor produse  educaÈ›ionale, înfiinÈ›area unor fabrici, internaÈ›ionalizarea afacerii, până la proiecte de cercetare în domeniul medical. 

– ÃŽntâi trebuie să È™tii ce vrei să faci, care este ideea de care să fii dispus să te apuci oricum È™i apoi să apelezi la un consultant pentru identificarea pachetului de soluÈ›ii de finanÈ›are.

– Antreprenorii nu își mai doresc neaparat subvenÈ›ionarea salariilor prin fonduri europene ci, să investească în echipamente È™i instalaÈ›ii de producÈ›ie, sau să își finanÈ›eze costuri de cercetare pentru prototiparea unor produse.

Sabina ne-a prezentat foarte savuros cele 5 vitaminte pe care trebuie să le ia un start-up: Idealgan (ideea de business), Banixin (investiția), Timpotrivim (momentul potrivit pentru lansare), Eroricină (învățarea din greșeli), Respectol (respectul pentru calitatea produselor) și Xanax (ăsta e pentru moral ridicat). Și a recunoscut că totul pare frumos și perfect în jurul lor pentru că ascund cu talent momentele îngrozitor de grele și munca multă în spatele rezultatelor frumoase.

Nu am încheiat seara înainte de a face networking și a discuta despre sursele de finanțare disponibile anul acesta, de a evalua șansele pe care fiecare participant le are pentru a găsi finanțare pentru ideea sa și de a trage la sorți premiile din cadrul tombolei. 

Mulțumim tuturor celor prezenți pentru o seară antrenantă și pentru ideile de afaceri pe care le-au împărtășit cu noi. 

Daca ai ratat StartUp Right săptămâna asta, nu uita să te înscrii până pe 22 februaire la ediția de săptămâna viitoare.

 

Category: Blog, Events

add a comment