Bootstrapping – un model de dezvoltare a afacerii potrivit tinerilor antreprenori

Bootstrapping – un model de dezvoltare a afacerii potrivit tinerilor antreprenori

Într-un mediu de afaceri inundat de surse de finanțare din fonduri nerambursabile: Startup Nation, Startup Plus, Startup Diaspora, Smart Start, PNDR, POR, POC, POPAM. Ne-am gândit că este oportună readucerea în actualitate a conceptului de validare al unei idei cu resurse puține.

Părinții noștri au fost învățați de circumstanțele de dinainte de 1989 o serie de lecții privind utilizarea cumpătată a capitalului:

  • să profite de la maxim de resursele disponibile – nimic nu se arunca, totul era refolosit până la maximul duratei de viață;
  • Să producă cât mai multe lucruri „in-house”- așa au apărut celebrele calendare de pus murături, gemuri, sucuri de roșii, și alte curiozități ale perioadei;
  • să apeleze la troc – barterul pe produse greu de obținut fie că erau alimente, piese de schimb sau alte „bunuri de lux” devenise un element comun al economiei de dinainte de 1989.

Între timp societatea de consum ne-a dezobișnuit de astfel de obiceiuri, dar putem trage vreo învățătură din ceea ce părinții noștri considerau ca fiind cotidianul?

Pentru un tânăr antreprenor identificarea resurselor necesare dezvoltării unei afaceri reprezintă una dintre principalele, dacă nu cea mai importantă problemă. În afara unor excepții fericite, identificarea capitalului inițial necesar din surse private este nu doar dificil, ci aproape imposibil, tinerii fiind prinși într-un cerc vicios de lipsă de capital, experiență și imagine. O soluție este aplicarea principiilor mai sus menționate în dezvoltarea afacerii tale, scopul tau fiind să menții costurile cât mai scăzute, concept pentru care americanii folosesc termenul de Bootstrapping.

 

Ingenius-Hub

 

Sursa: https://www.alleywatch.com/2013/05/how-to-bootstrap-your-startup/

Tips & Tricks

Cum poți pune în practică o idee cu resurse puține și în același timp limitând expunerea la riscurile implicite oricărei afaceri? Am identificat cateva idei pe care chiar și noi le-am aplicat în dezvoltarea Ingenius Hub.

Maximizează resursele disponibile: Dacă ai un loc de muncă, nu renunța la el imediat când ai impresia că ai identificat o idee de afacere de succes, capitalul extern este greu de atras când nu ești cunoscut. Sursele tradiționale de finanțare: băncile, investitorii și chiar și rudele vor privi cu scepticism aventura ta. Încearcă să îți acoperi o parte cât mai mare din costurile inițiale din venituri proprii, asta îți va asigura libertatea de a dezvolta afacerea conform viziunii tale.

Încearcă să menții costurile inițiale la minim: Acest punct este perfect complementar celui anterior. Probabil consideri ca ideea ta va avea succes, probabil și prietenii tăi și mai toți apropiații cu care ai vorbit cred același lucru, cu toate acestea marea majoritate a tinerilor antreprenorilor dau greș la prima încercare. Finanțatorii știu acest lucru, prin fața lor au trecut sute, dacă nu mii de tineri cu idei la fel de deștepe ca a ta, de aceea nu sunt ușor de convins să riște cu tine. Va trebui să îți fundamentezi foarte bine partea financiară, să ai o estimare realistă a costurilor necesare și să amâni cheltuielile neesențiale cât mai mult.

Vrei un logo interesant pentru firma ta?  Rezervă-ți câteva ore la sfârșit de săptămână și vezi ce idei iți vin. Nu ai idei? Cooptează din cercul tău de prieteni pe cineva mai creativ. Vrei să iți faci publicitate? Începe cu cercul tău de prieteni și cunoscuți, majoritatea afacerilor de succes încep cu suținerea inițială a cunoscuților și a familiei. Daca ai nevoie de un spațiu de producție, vânzare, sau orice altceva, nu te implica financiar într-un contract pe termen lung, negociază la maxim spre avantajul tău un contract de chirie.

Apelează la soluții creative de finanțare și schimb: De multe ori se întâmplă ca furnizorii să crediteze o afacere în funcție de termenul de plată negociat, dar pentru un tânăr întreprinzător un contract avantajos e greu de negociat cu un furnizor mai puternic. Încearcă să cauți diferite forme de barter.

Spre exemplu: dacă vrei să îți promovezi afacerea de webdesign oferă să optimizezi paginile celor care ai vrea să te promoveze, dacă ai nevoie de catering sau spațiu pentru un eveniment negociază un temen de plată extins sau un discount pe baza unui barter de servicii. În timp ce îți dezvolți un portofoliu te va ajuta să menții costurile curente reduse cu astfel de înțelegeri.

 

Ingenius-Hub

Sursa: https://www.startups.co/articles/bootstrap-startup-good-bad-ugly

Mirajul banilor gratis este atrăgător, dar nu reprezintă o rețetă de succes. O abordare incrementală te va ajuta în schimb să te concentrezi pe ideile bune și să ai un plan bine pus la punct atunci când intr-adevăr te decizi să soliciți o finanțare.

Adauga un comentariu