Bune practici din economia socială europeană

Bune practici din economia socială europeană

Rec’Up – prima marcă pentru produsele second-hand din Belgia

 

Federația întreprinderilor de economia circulară, RESSOURCES din Belgia a lansat marca Rec’Up care garantează calitatea produselor oferite de diferiţi actori ai economiei circulare. Până în prezent, Federaţia a certificat, în Valonia și Bruxelles, 19 întreprinderi și 44 de centre de sortare, ateliere de reparații si magazine second-hand. Preocuparea pentru îmbunătățirea practicilor economiei circulare a început în urmă cu zece ani, când RESSOURCES a institutit instrumente comune de gestionare pentru structurile implicate în reutilizarea, reciclarea, repararea și reevaluarea mărfurilor.

 

Confruntat cu exigenţele economiei circulare, sectorul a trebuit să-și îmbunătățească practicile și tehnicile, de unde și ideea de a institui o marcă care să garanteze calitatea procesului de reutilizare și să pună în comun bunele practici. Scopul acestei mărci este, de asemenea, de a sprijini activitățile de creare de locuri de muncă, care fac posibilă relocarea lucrătorilor și contribuția la dezvoltarea locală. Ea este, de asemenea, o modalitate de creştere a vizibilităţii  întreprinderilor sociale integrate în sistemul economiei circulare. Publicul larg este din ce în ce mai familiarizat cu magazinele second-hand, dar știe încă relativ puține lucruri  despre întreprinderile sociale implicate în sortarea, prelucrarea și evaluarea bunurilor.

 

Autoritățile publice belgiene recunosc din ce în ce mai mult sectorul reutilizării, în special prin Decretul privind reutilizarea în Valonia (2014) și printr-un decret de reutilizare în regiunea capitalei Bruxelles (2010).

 

Informaţii suplimantare la adresa:

https://www.ess-europe.eu/fr/bonnepratique/recup-le-premier-label-de-la-seconde-main

 

Portalul polonez dedicat antreprenoriatului social

 

Ekonomiaspoleczna.pl este un portal web național dedicat antreprenoriatului social în Polonia. Acesta se adresează întreprinderilor sociale, personalului acestora și tuturor părților implicate în dezvoltarea sectorului economiei sociale din Polonia. Acest portal este gestionat de Fundația pentru Inițiative Sociale și Economice (FISE). Site-ul conține informații și documente privind economia socială din Polonia și din străinătate: rapoarte; texte și studii recente, informații privind formarea, conferințe, seminarii și alte evenimente; comunicate de presă; informații juridice și financiare privind activitățile economiei sociale; o bază de date a instituțiilor și organismelor implicate în economia socială; bunele practici de economie socială în Polonia și în străinătate.

 

Pentru detalii se poate consulta:

https://www.ekonomiaspoleczna.gov.pl/

 

 

Adauga un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *