Ce este și cum faci un pitch?

Ce este și cum faci un pitch?

Ce inseamna pitch

Noțiunea de “pitch” a luat naștere la Hollywood. Acest termen era folosit pentru prezentările scurte pe care producătorii le făceau pentru a atrage atenția asupra filmelor pe care urmau să le lanseze. În prezent, termenul de pitch este folosit pentru o prezentare scurtă de vânzări, de aproximativ 1 minut. Aceasta are un scop precis și este făcută pentru a prezenta un concept, o idee de afaceri, sau un produs. Scopul pe care îl ai cu un pitch este acela de a capta atenția interlocutorului. Dacă el va da curs dialogului și va pune intrebări despre subiect, înseamnă că ai avut un pitch reușit.

Ca și antreprenor te vei confrunta des cu nevoia de a susține un pitch. Pentru a avea succes de fiecare data, urmărește această structură:

  1.  Care este nevoia pe care ai identificat-o?
  2.  Care este soluția pe care ai găsit-o?
  3.  Care este piața (dimensiune, concurență și clienți)?
  4.  Modelul de business (cum vei genera încasări)?
  5.  Time-line. De unde ai început, unde te afli și unde vrei să ajungi?
  6.  Ce ai nevoie de la interlocutor + Call to action?

Dacă dorești să aprofundezi acest subiect, urmarește aceste sfaturi ale lui David Backett – TEDex speech coach.

Tips & tricks:

  •  Când veți face draftul pitch-ului veți avea inițial un material care va fi probabil de 2-3 ori mai lung decât ar trebui. Nu va îngrijorați, luați, citiți-l, reformulați și începeți să eliminați detaliile care nu vi se par esențiale.
  •  Pentru a va asigură că ceea ce veți spune este cursiv și cuprinzător, cel mai ușor este să va înregistrați în timp ce vorbiți, iar apoi să va ascultați. Astfel veți putea îmbunătăți modul în care livrați discursul și veți putea și observa cu ușurință care sunt punctele de inconsistență din pitch, unde mai trebuie adăugate detalii și ce propoziții pot fi eliminate.
  •  Pentru a putea ține minte cu ușurință informațiile pe care trebuie să le livrați, nu învățați ca pe o poezie textul, riscați să uitați părți esențiale. Încercați să memorați structură și să memorați întrebările la care trebuie să răspundeți.  Fiind un subiect de care sunteți pasionat, și despre care aveti atât de multe informații, vă va fi ușor să răspundeți la orice întrebare.
  • Vă sugerăm să dați înregistrarea cu pitch-ul și altor persoane din anturajul vostru și să ascultați cu atenție feedback-ul lor, pentru că vă va ajuta să-l îmbunătățiți.

La final, ar trebui să arate așa:

Adauga un comentariu