Cele 3 personalități de business: Antreprenorul, Managerul și Tehnicianul

Cele 3 personalități de business: Antreprenorul, Managerul și Tehnicianul

”Cea mai periculoasă otravă este sentimentul reușitei. Antidotul este ca în fiecare seară să te gândești la ce vei putea face mai bine mâine.” —Ingvar Kamprad, fondator IKEA

 

Toți cei ce avem o idee și o transformăm într-un business, ne dorim succesul. Din păcate, nu există o rețetă sigură pe care să o aplicăm și să fim siguri că nu dăm greș, însă sunt multe strategii și tehnici care pot face diferența și pot conduce la succesul unui business.

Michael E. Gerber a scris o carte numită “The E Myth: Why Most Small Businesses Don’t Work and What to Do About It”, în care descrie pe larg cele 3 personalități pe care fiecare posesor de business le are, una fiind mai predominantă decât restul, și anume: Antreprenorul, Managerul și Tehnicianul.

Asa cum descrie si Gerber în cartea sa, aproximativ 40% din firmele mici se închid încă din primul an, iar din cele 60% de afaceri care rezistă primului an, 80% se vor închide în următorii 5 ani. Văzând statisticile acestea, devine descurajant și ești tentat să zici că este o misiune aproape imposibilă să creezi un business de succes care să reziste în timp.

Totuși, să nu cădem în această capcană, și să renunțăm înainte să începem. Cauzele care conduc la statisticile acestea pot fi multiple, dar una este predominantă: necunoașterea celor 3 personalități și lipsa de înțelegere a locului lor în ciclul de viață al unui business.

Să le luăm pe rând, să vedem în detaliu rolul fiecărei personalități într-un business:

 1. Tehnicianul

De cele mai multe ori afacerile sunt pornite de către tehnicieni deoarece se pricep să facă un anumit lucru, fără să îl perceapă ca pe o corvoadă, îl fac cu plăcere și astfel le apare ideea: De ce să lucreze pentru altcineva când pot lucra pentru ei înșiși?

Tehnicianul este executantul, este cel care iubește să lucreze pe o temă dată zi de zi. El este preocupat de fluxul de muncă, de implementarea ultimelor tehnologii si de crearea și îmbunătățirea produselor. Supravegherea oamenilor și a procesele nu este deloc punctul forte al tehnicianului.
Tehnicianul nu se gândește la schimbare, preferă lucrurile așa cum sunt pentru că este mai familiarizat cu ele și poate funcționa mai bine în acest mod (sau așa crede el că se întâmplă).

Pe scurt tehnicianul:

 • Trăiește în prezent;
 • Îi place să se afunde în muncă;
 • Îi place sa creeze si sa lucreze practic;
 • Este dezinteresat de tot ceea ce ține de viziune de dezvoltare, marketing sau vanzari;
 1. Managerul

Managerul este cel pragmatic. Preocuparea sa principală este ordinea și gestionarea oamenilor și a proceselor. Dacă lucrurile nu funcționează așa cum ar trebui, managerul vede problema și creează procese pentru a le rezolva. Managerul nu este preocupat de schimbarea lucrurilor. Atâta timp cât un proces funcționează bine, el nu vede nevoia de a-l schimba.

Pe scurt managerul:

 • Este pragmatic, planificator, organizator;
 • Trăiește în trecut;
 • Își dorește ordine și structură;
 1. Antreprenorul

Antreprenorul este creatorul, inovatorul și vizionarul. Spre deosebire de celelalte 2 personalități, el iubește schimbarea și nu este niciodată mulțumit de status quo. Întotdeauna crede că lucrurile se pot face mai bine. El trăiește în viitor și iubește să construiască imagini în mintea lui “cum ar fi să” sau “ce-ar fi”. El creează probabilități din imposibilități și, de obicei, este o sursă de dezastru pentru cei din jurul lui. Acest lucru se datorează faptului că el încearcă, în mod constant, să scuture lucrurile. Antreprenorul vede oportunități în probleme și iubește să împingă oamenii până la atingerea limitelor lor pentru a obține cele mai bune rezultate din toate: oameni și procese.

Pe scurt antreprenorul:

 • Este vizionar, visător, inovator:
 • Trăiește în viitor;
 • Își dorește să dețină controlul și să facă constant schimbări.

Antreprenorul poate conduce afacerea, Managerul se poate asigura că este sustenabilă, iar Tehnicianul poate să rămână în contact cu tot ceea ce ține de execuția lucrărilor efectuate.

Foarte puține persoane sunt capabile să echilibreze cu succes și să manipuleze aceste trei personalități. Majoritatea oamenilor, din păcate, nu pot. Prin urmare, se confruntă cu eșecuri în afaceri. Eșecuri pe care le-ar fi putut evita. Aceste tipuri de personalitate contribuie foarte mult la etapele de creștere a afacerilor. Fiecare afacere are un ciclu de viață și fiecare etapă necesită aceste tipuri de personalități pentru a funcționa. Cu toate acestea, există numeroși oameni care nu înțeleg acest lucru și astfel intră în afaceri cu abordarea greșită, iar afacerea lor, care nu demult le-a fost dragă, devine aproape o formă de iad pentru ei.

Așa ca, dacă vrei ca afacerea ta să aibă succes, analizează-te și află ce personalitate esti. De obicei, antreprenorii pot stapâni două dintre cele trei personalități enumerate. Dupa ce afli care sunt rolurile pe care le poti îndeplini, vei sti ce oameni trebuie sa gasești in echipa, pentru a putea avea un start promitator.

Tips & Tricks:

 1. Când analizezi tipul de personalitatea pe care îl ai, fii sincer și pragmatic cu tine. Nu-ți însuși calități pe care nu le ai.
 2. Va trebui să îți găsești una sau două persoane care să te completeze, în funcție de rolurile pe care ți le poți asuma.
 3. Când îți alegi membrii echipei, nu te grăbi sa iei o decizie și încearcă să nu alegi în funcție de gradul de prietenie pe care îl ai cu o persoană. După ce ai două trei persoane în minte, pentru rolul de care ai nevoie, pune pe hârtie ce calități au acele persoane, iar apoi verifică care se potrivește cel mai bine pentru echipa ta.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *