Cum găsești canale de comunicare potrivite pentru afacerea ta ?

Cum găsești canale de comunicare potrivite pentru afacerea ta ?

 

Una dintre ariile in care inovarea isi spune cuvantul intr-un mod constant este marketingul. Mai concret, aproape saptamanal apar noi firme care incearca sa implementeze un model de business inovativ, care promite sa ofere firmelor canale de comunicare mai ieftine si mai eficiente. Publicitatea a evoluat foarte mult in ultimii 50 de ani, iar concurenta a devenit apriga. Walker Smith a afirmat ca astazi suntem supusi la aproximativ 5000 de reclame/zi, in timp ce in 1970 eram supusi la arox. 500 de reclame/zi. In acest context devine o provocare sa gasesti canalele potrivite pentru a-ti distribui mesajul. Suna paradoxal, ca in ziua de astazi, cand sunt atatea canale de diseminare, sa fie dificil sa gasesti canalul potrivit pentru tine, insa este o realitate. In special firmele mici se confrunta cu aceasta problema, iar de cele mai multe ori este vitala, poata hotari succesul sau esecului business-ului.

  1. Cum puteti depasi aceasta bariera?
    Cum iesi in evidenta, este o intrebare pe care toate companiile si-o pun, iar pentru a raspunde la aceasta intrebare, mai intai trebuie sa ne clarificam contextul in care ne aflam. Pentru a stabili acest lucru, putem sa raspundem la o serie de intrebari ajutatoare.
  2. Cat de mare este piata careia te poti adresa?
    Aceasta este poate una dintre principalele intrebari pe care oricine are o idee de afacere trebuie sa si-o puna. In functie si de acest raspuns vei putea adauga, sau exclude unele canale din planul tau. Daca oferi spre exemplu servicii de aerisire pentru aparate de aer conditionat, este subinteles faptul ca va trebui sa iti faci reclama in orasul tau, pe o raza de maxim 50 km. Avand aceasta informatie din start poti exclude ca si canal de comunicare TV, deoarece acesta este un canal amplu, pentru produse de masa in general.Pe de alta parte, daca ai dezvoltat si vinzi un detergent de spalat vase “revolutionar”, s-ar putea ca TV-ul sa fie principala ta optiune, din acelasi motiv.
  3. Care este profilul ideal de “Buying persona” pentru clientii tai?
    Tot la inceput de afacere, iti studiezi si clientul ideal. Pentru a avea o imagine completa despre clientul tau ideal, (vom aborda si dezvolta conceptul de “Buying persona” intr-un material ulterior) trebuie sa incerci sa afli cat mai multe informatii despre acesta. De la varsta si venitul lunar, pana la obiceiuri de cumparaturi si obiceiuri de a-si petrece timpul liber.Toate aceste informatii vor juca un rol important in alegerea canalului potrivit. Spre exemplu daca stii ca una dintre pasiunile preferate ale clientului tau este fotbalul, vei putea sa sponsorizezi o echipa de fotbal nationala, daca esti o companie care produce echipament sportiv, sau poti sponsoriza o echipa de fotbal locala, daca esti o firma care ofera servicii de kinetoterapie pe plan local.
  4. Care este Bugetul de care dispui?
    Acest lucru poate sa te ajute sa elimini unele canale inca de la inceput. De asemenea, daca ai un buget mic, s-ar putea sa nu iti permiti sa faci marketing pe mai multe canale si va trebui sa te concentrezi pe 1-2 canale de marketing. Acest lucru te va ajuta sa obtii suficienta tractiune pe un canal, iar apoi, dupa ce te dezvolti, sa poti incerca sa abordezi si alte canale de comunicare. Acest lucru se va intampla dupa ce vei stapani canalul principal de comunicare, dar si dupa ce firma ta se va dezvolta si vei avea un buget mai mare pentru comunicare. canale de comunicare
    Sursa: https://neilpatel.com/blog/what-marketing-channel-should-you-start-with-first-if-youre-a-brand-new-business/
  5. Ce tip de produs/serviciu vinzi? Este un produs unicat/personalizat, sau este un produs/serviciu adresat consumului de masa?
    In functie de ce pozitie alegi sa abordezi pe piata, Vei fi o companie care produce un bun de larg consum, adresat tuturor, sau vei fi o companie care produce editie limitata sau la comanda, pentru o anumita categorie de persoane?Daca produci haine de larg consum, la preturi mici, vei incerca sa te promovezi atat pe facebook, dar si sa apari in magazine si piete. Pe de alta parte, daca produci haine dintr-un anumit tip de matase, care se adreseaza unei anumite categorii de persoane care au venituri lunare mari, probabil te vei plasa in sau langa hotelurile de 5 stele, in statiuni de lux, vei incerca sa te asociezi cu produse si servicii de acelasi statut ca si al tau.
  6. Este un produs/serviciu adresat altor companii, sau este adresat clientilor individuali?
    Pentru produse adresate persoanelor fizice se poate folosi aproape orice mijloc conventional de comunicare (bineinteles, alese dupa sugestiile de mai sus).Pe de alta parte, produsele sau serviciile adresate altor afaceri pot fi vandute printr-o gama mult mai restransa de canale. In general canalele online nu functioneaza. Rar poate functiona email marketingul sau reclamele pe linkedin. De cele mai multe ori, pentru a avea rezultate, in astfel de situatii trebuie sa folosesti un agent de vanzari, sau sa faci networking.
  7. Ce canale folosesc competitorii tai?
    Cand esti la inceput de drum, si nu esti sigur ce canal sa alegi, o strategie buna poate fi sa te inspiri de la concurenta. Pentru a nu risca si irosi bani pe canale care s-ar putea sa nu mearga, poti minimaliza riscul si poti alege sa iti diseminezi mesajul pe aceleasi canale pe care o face si concurenta ta.In acelasi timp, daca ai suficient buget, poti sa folosesti aceasta informatie si sa incerci sa ajungi pe piete noi incercand sa folosesti drept canal de comunicare un canal pe care concurenta ta nu il foloseste inca. Acest lucru te poate ajuta sa ajungi la clienti la care inca nu a ajuns si concurenta ta, sau poate sa ajungi la ei mai ieftin. Totusi, tine in minte ca aceasta strategie poate fi una costisitoare pe termen scurt, cand va trebui sa incerci mai multe variante pana o gasesti pe cea castigatoare si profitabila pe termen lung.

 

Care sunt tipurile de canale de comunicare si care sunt plusurile si minusurile lor?

canale de comunicare

Sursa: https://blogs.gartner.com/smarterwithgartner/files/2018/07/Channels.jpg

Reteta exista, ramane la latitudinea ta sa o adaptezi pentru nevoile tale. Tine minte ca va fi un proces de testare si imbunatatire continua. Chiar daca gasesti o formula functionala de prima data, continua sa imbunatatesti si sa testezi noi variatii ale mesajului si sa vezi cum poti creste randamentul mesajelor tale.


Tips and Tricks pentru rezultate pe termen lung:

  • Nu abandona canalul prea repede. In special pe canalele online dureaza putin pana cand algoritmii platformelor “invata” care sunt cei mai buni potentiali client carora sa le arate mesajele tale. Care sunt acei clienti care au cea mai mare probabilitate sa dea click.
  • Invata tot ce poti despre canalul respective, devino maestru. Cu cat stii mai multe, cu atat vei intelege mai bine cum functioneaza, care ii sunt avantajele si care ii sunt limitarile.
  • Cand devii maestru pe un canal, incepe sa inveti despre urmatorul. Astfel vei avea mereu pregatita o potentiala pivotare, sau o modalitate de extindere, adaugand un nou canal celor pe care deja le folosesti si carora le-ai descoperit secretele.

Adauga un comentariu