Ferma Bio&co – o organizaţie în serviciul omului şi a mediului

Ferma Bio&co – o organizaţie în serviciul omului şi a mediului

Ferma Bio&co este o întreprindere socială de inserţie creată de Asociația Ateliere Fără Frontiere (AFF), asociaţie non-profit activă din anul 2008, care are ca activitate producția de legume bio. Ea urmăreşte în acelaşi timp reducerea risipei și a poluării prin colectarea deșeurilor organice, compostarea lor şi transformarea în fertilizant pentru agricultura Bio.

 

Misiunea fermei Bio&co este complexă, integrând componente sociale, de agricultură biologică şi de economei circulară, precum:

  • lupta împotriva excluziunii, marginalizării și discriminărilor, pentru integrarea socială și profesională a celor mai defavorizați;
  • lupta împotriva risipei și poluării, pentru o gestiune responsabilă a deșeurilor și protecția mediului;
  • promovarea solidarității și responsabilității pentru o dezvoltare durabilă.

 

Ferma a contribuit la inserţia profesională și civică prin crearea a 20 de locuri de muncă pentru persoane în dificultate, provenite din comunitatea locală și persoane extrem de defavorizate din București. Ea asigură, de asemenea, un parcurs de acompaniere socio-profesională individualizat, realizat de specialiști în inserție.

Ferma Bio&co gestionează 4 hectare de teren agricol şi 4000 m² de solarii pentru o producție 52 de săptămâni pe an, unde cultivă 80 varietăți de legume aplicând principiilor agriculturii biologice. Ea dispunde, de asemenea, de o platformă de 1000m² de compostare a deșeurilor organice.

 

Activitatea economică de producţie şi comercializare de produse bio îi asigură o parte din veniturile financiare. Calitatea produselor şi misiunea asumată atrag tot mai mulţi consumatori, Bio&co având la ora actuală 160 de abonați, activ implicați în susținerea activității. Proiectele pilot în curs de desfăşurare (proiectul pilot de colectare a deșeurilor de legume şi fructe din retail, proiectul pilot de reducere a risipei alimentare și de solidaritate alimentară, ferma pedagogică) vor mări, fără îndoială, notorietatea acestei întreprinderi sociale de inserţie şi vor contribui la sa dezvoltarea sustenabilă.

 

Sursa:

https://bio-co.ro/