Ingenius Start-Up sau anul antreprenoriatului în România

Ingenius Start-Up sau anul antreprenoriatului în România

#Proiectele bune se recunosc din mulțime

 

Încă de anul trecut, 2018 se anunța unul bogat în programe de finanțare și de formare antreprenorială. Și nu s-a dezmințit. Peste 190 de organizații, instituții, asociații, etc. vor împărți în jur de 60 milioane de euro tuturor celor care vor să-și deschidă o afacere sau să o dezvolte pe cea deja existentă (cu anumite condiții). Majoritatea fondurilor sunt europene nerambursabile și guvernamentale.

 

Vestea bună e că viitorii antreprenori au de unde alege. Vestea și mai bună e faptul că numărul impresionant de proiecte obligă actorii implicați să ofere programe concurențiale. Mai precis viitorul antreprenor se va bucura nu doar de bani și de un program de formare antreprenorială, ci și de alte beneficii care vin odată cu aceste programe: ocazia de a cunoaște antreprenori de succes din industrie, marele avantaj de a avea mentori pe o perioadă mai lungă de timp, lucrul în echipă pe planul de afaceri, etc.

 

Vestea care ar trebui să mobilizeze viitorii antreprenori  e faptul că deadlineurile de înscriere nu durează o veșnicie și competiția e mare și de partea cealaltă, adică a cererii. Deci, FIȚI PE FAZĂ

 

Un astfel de program este Ingenius Start-Up oferit de către Ingenius Hub prin firma de consultanță Loop Operations și de partenerii săi regionali. Care sunt atuurile și avantajele competitive ale acestui program? Cum spune englezu`, see for yourself, în rândurile de mai jos:

1. Finanțarea este de 40.000 de euro, fonduri complet nerambursabile. Dar asta nu e tot. Nu trebuie să investești  tu bani, pentru ca mai apoi să-ți fie decontați. Dacă ești unul dintre cei 162 de câștigători ai concursului de planuri de afaceri organizat în cadrul programului, la o lună după înființarea firmei, vei primi prima tranșă de bani,  adică 75% din întreaga sumă. Restul de 25% îi vei primi după un an de activitate, daca:

 

a. să ai minim 2 angajați (tu și încă cineva)

b. să ai cifra de afaceri de 10.000 de euro (aprox. 46.000 lei în 12 luni-nu e chiar așa de greu, nu ?:)

 

2. Este un program dezvoltat pe 4 regiuni ale României (Sud Vest Oltenia, Sud Muntenia, Centru, Nord-Est) mai precis dacă ești dintr-unul din județele: Gorj, Dolj, Mehedinți, Olt, Vâlcea, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Alba, Brașov, Prahova, Covasna, Mureș, Sibiu, Bacău, Iași, Neamț, Suceava,Vaslui, Botoșani, e anul tău norocos, ai de unde alege. Important e ca în aceste județe să ai punctul de lucru și angajatul obligatoriu (în afară de tine), pentru că altfel poți vinde și în țară și în afara hotarelor.

 

Deci Ingenius Start-Up acoperă jumătate din țară. Numărul persoanelor care vor intra în program este impresionant-1600.

 

3. Programul de formare antreprenorială este unul dintre cele mai inovative și mai actuale din țară. Accentul seva pune pe partea practică și pe cazuistică. Mentorii aparțin comunității Ingenius Hub și sunt persoane competente, cu experiență în domeniul antreprenorial și mai ales SUNT DISPONIBILI. De multe ori suntem impresionați de numele grele din diverse industrii, care își anunță prezența în diverse programe pentru ca mai apoi să se deroge de la anumite responsabilități pentru că sunt prea ocupați. Și îi credem.

 

Nu e deloc ușor să conduci companii de milioane de euro. În acel moment timpul devine cel mai prețios bun. De aceea strategia Ingenius Start-Up este să-și aleagă mentorii și în funcție de disponibilitate, nu doar de competențe. Dacă vrei să afli mai multe informații, ediția din 15 februarie 2018 a emisiunii Antreprenoriat pe Bune este dedicată acestui subiect.

 

4. Ați auzit de expresia ”Dacă Mahomed nu se duce la munte, vine muntele la Mahomed”? Ei bine, cursurile se țin în toate județele din regiune, deci interesații nu trebuie să se deplaseze în orașele mari ca să participe la cursuri. Ce poate fi mai frumos de atât? Nu trebuie decât să vrei și să investești și tu 40 de ore din viața ta pentru viitorul și succesul tău.

 

5. Programul e menit să asigure succesul afacerilor pe termen mai lung-una din principalele cauze ale eșecului start-up-urilor nu este lipsa banilor, ci incapacitatea de a-i gestiona și incapacitatea de a înțelege și gândi afacerea pe termen mai lung. Acest program durează 3 ani. Chiar dacă nu ești printre cei 162 de antreprenori care vor primi finanțare, Ingenius Hub te poate ajuta să obții finanțare din alte surse.

Drumul tău nu ia sfârșit odată cu anunțarea câștigătorilor. Te poți sfătui în continuare cu ceilalți membri ai comunității și cu mentorii din program. Dacă ești printre cei 162 de ingenioși câștigători, afacerea ta se va afla sub oblăduirea mentorilor din program, a căror menire va fi să se asigure că ești pe drumul cel bun.

 

6. Evenimentele conexe sunt extrem de interesante și vor consolida, poate cel mai important aspect al programului: CREAREA UNEI COMUNITĂȚI care se va afla într-un dialog permanent. În rândul acestei comunități pe lângă parteneri de discuții și sfătuitori îți poți găsi inclusiv parteneri, furnizori sau viitori clienți. În antreprenoriat învățatul din provocările sau eșecul altora te poate scuti de foarte mulți bani și timp pierdut.

Dintre aceste evenimente amintim: workshopuri, sesiuni de networking în cadrul unor evenimente Ingenius Lunch Networking, conferințe, etc. În plus Ingenius Hub le pune la dispoziție membrilor hubului un mediu de comunicare online, prin intermediul siteului și al grupului de Facebook.

 

LUCRURILE BUNE SE ÎNTÂMPLĂ MAI UȘOR ÎN CADRUL UNUI INCUBATOR DE AFACERI

 

7. Accentul în acest program este pus pe inovare. În sfârșit avem un program care nu mai neglijează inovația și inventica. Ne-am săturat să aplaudăm români excepționali doar când câștigă concursuri la Geneva sau în SUA. Vrem să-i ajutăm să-și dezvolte ideile aici, în țară și să-i sprijinim în demersul lor creativ. Ingenius Start-Up asta își propune.

 

 

8. Față de alte programe Ingenius Start-Up NU IMPUNE ANUMITE CODURI CAEN. Singurul criteriu de neeligibilitate este să nu fie o afacere din mediu rural. Tu vii cu ideea, Ingenius Hub o încadrează într-un cod CAEN potrivit. E adevărat există anumite domenii care sunt mai încurajate decât altele, dar vei vedea că nu sunt constrângătoare.

 

9. NU EXISTĂ LISTĂ DE CHELTUIELI NEELIGIBILE. Cu foarte puține excepții (care nu țin de program, ci de regulile UE) toate cheltuielile necesare implementării planului de afaceri sunt eligibile.

 

10. Ingenius Hub preia o parte din birocrație. Mulți români se plâng de faptul că din cauza birocrației nu accesează fonduri europene sau nu intră în programe de formare antreprenorială. Până și acest aspect este rezolvat în acest program.

 

 

Este un program spectaculos. Dar asta nu înseamnă că se intră foarte ușor. Și tu, antreprenorule, ai de muncit. Trebuie să ai așteptări realiste, în primul rând. Antreprenoriatul nu e floare la ureche și nici nu se face după ureche. E important să participi activ în programul de formare și să și aplici ce înveți. De asemeni să te aștepți la provocări și la diverse obstacole.

 

Dar și la rezultate care te vor face să spui la sfârșitul zilei: A MERITAT. OARE DE CE NU AM ÎNCEPUT MAI DEVREME ? Important este să nu te descurajezi. Să fii puternic și să înțelegi că tot ce faci e pentru tine, familia ta și în definitiv pentru societatea din care faci parte, așa bună, rea cum e. Antreprenoriatul e un stil de viață, nu o slujbă de zi cu zi.

 

Dacă nu te-am convins în aceste 4 minute de lectură, înseamnă că încă nu ești pregătit să fii antreprenor. Nu e nimic. Poate mai târziu. Dar ai grijă, pentru că știi cum se spune, trenul oprește o singură dată în gara ta.

 

INTRĂ ÎN PROGRAM

Cum mă înscriu PE SITE:

Programele bune, se recunosc din mulțime, nu crezi?

 

Autor: Diana Necoară

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *