Antreprenorii care nu au suficienti bani pentru a-si inchiria spatii de birouri trebuie sa stie ca exista hub-uri pe care le pot folosi, in schimbul unor sume foarte mici de bani. Spatiile pot fi inchiriate cu ora sau pe diverse perioade, pana la sase luni, cu un pachet complet de servicii integrate, continand consultana, participarea la evenimente, mentoring si coaching. Freelancerii si antreprenorii care aleg sa inchirieze un spatiu intr-un hub beneficiaza de o intreaga retea de specialisti si firme care ar putea sa-i inlesneasca drumul in afaceri.
In Bucuresti exista mai multe hub-uri, care ofera spatii de birouri cu preturi cuprinse intre 35 si 250 de euro pe luna: Ingenius Hub, Impact Hub, Tech Hub Bucharest, Connect Hub sau Youth Hub sunt primele care si-au deschis portile pentru freelanceri si antreprenori, in ultimii sase ani. De spatiile pentru birouri din hub-uri poate beneficia oricine, cu conditia ca timpul petrecut aici sa fie dedicat afacerii personale, indiferent daca business-ul se afla in stadiul de idee sau antreprenorul are deja primii clienti.
Proiect european transformat in comunitate
Unul dintre aceste hub-uri, cu doua spatii in Bucuresti, care are locuri libere acum este Ingenius Hub. A inceput ca proiect finantat din fonduri europene, iar acum, dupa ce s-a incheiat proiectul, functioneaza cu o intreaga retea de conexiuni necesare freelancerilor si antreprenorilor care au un capital mic. Cele doua spatii pe care le pune la dispozitia antreprenorilor Ingenius Hub sunt in centrul Capitalei, in zona Pietei Universitatii (Bd. Nicolae Balcescu nr. 25 si str. David Praporgescu nr. 9, in apropiere de hotelul Intercontinental). Aici sunt disponibile 35 de locuri de co-working pentru antreprenori, si patru sali de intalniri si de cursuri, care au capacitatea necesara pentru a primi intre sase si optsprezece persoane. Proiectul a fost finantat in anul 2015, investitia totala ridicandu-se la 50.000 de euro, ca parte a unui proiect cu finantare europeana nerambursabila, derulat de Loop Operations, in parteneriat cu ASE Bucuresti, CCDL si Arott – Fii T.A.Re! – Tineri Antreprenori Responsabili.
Servicii integrate, cu mentorat si consultanta
Cei care au implementat proiectul cu finantare europeana, incheiat deja de doi ani, l-au conceput ca pe o solutie integrata pentru antreprenori care au nevoie atat de spatiu pentru birouri, cat si de consultanta in afacere. Platforma contine pachete de servicii pentru deschiderea si functionarea unei afaceri, consultanta pentru atragerea finantarii necesare, mentorat si coaching pentru antreprenori la preturi adaptate tinerilor, la inceput de cariera. Accesul in hub se face pe baza de membership. Pachetele pentru inchirierea unui spatiu de lucru incep de la 8 euro pe zi si ajung la 250 de euro pe luna. Acestea includ servicii specifice administrarii, dar si ore de mentorat si consultanta, precum si participari la evenimente. In plus, pentru membrii hub-ului cu abonamente contractate pe sase luni, oferim consultanta pentru atragere de finantare fara avans. Mai mult, in aceasta perioada avem si o oferta speciala cu discount de pana la 50% pentru persoanele care doresc sa-si rezerve spatiul pentru o perioada mai lunga de timp, explica reprezentantii Loop Operations.
Cultura organizationala fara contract
Un alt spatiu de acest fel situat in zona centrala a Capitalei este Connect Hub, pe B-dul Dacia 99, in zona Piata Romana. Ofera doua sali de evenimente, una de 100 de persoane, in aranjament tip „teatru”, cealalta de 30 de persoane. O data pe saptamana, joia, aici se organiza un eveniment numit “Open Connect”, un eveniment de networking, pitching si mentoring pentru tinerii antreprenori, oameni de marketing, de comunicare, corporatisti care au luat calea antreprenoriatului sau simpli curiosi. Proiectul hub-ului presupunea schimbul de impresii, dezbateri, discutii comune despre idei si proiecte, iar participantii isi ofereau feedback. Clientii hub-urilor au invatat ca daca se ajuta intre ei, cu propuneri si sugestii, pot avea succes in dezvoltarea propriilor afaceri. Conceptul s-a schimbat, la cererea clientilor, devenind Vertical Open Connect, cu un alt format. Cel mai important lucru intr-un hub este ca totul se desfasoara intr-o atmosfera relaxanta, iar clientii nu sunt angajatii unei companii, ci antreprenori care aleg de buna voie daca doresc sau nu sa faca parte din comunitate.
La fel ca in biroul unei companii
Dotarile hub-urilor sunt aceleasi ca ale birourilor marilor corporatii: mese, scaune, fotolii de relaxare, videoproiector, sistem audio, microfoane, flipchart, Wi-Fi de mare viteza. Unele pun la dispozitia membrilor o bucatarie care sa-i faca sa se simta intr-un veritabil birou de companie, filtre de cafea, dozatoare de apa si chiar ceai din partea casei. La Connect Hub, clientii au la dispozitie si o biblioteca, astfel incat pot consulta carti de specialitate, dedicate antreprenorilor, carti de dezvoltare personala si din alte domenii.
Proiecte comune si un nou stil de viata
Comunitatea din hub-uri este foarte inchegata. Practic, cei care devin clienti ai acestor hub-uri ajung sa lucreze impreuna la diverse proiecte, dar au si alte activitati comune, ducand la un nivel superior cultura organizationala implementata in corporatii. Grupul ajunge sa functioneze ca o mare familie, mai mult decat in cadrul unei corporatii, unde angajatii se pot simti constransi de activitatile la care participa pentru ca apartin grupului printr-un contract de angajare.
Pe langa mentorat, spatiul dedicat afacerii, pachetele de servicii de business si sansa de a primi finantare din nenumarate surse, inclusiv fonduri nerambursabile, Ingenius Hub oferǎ ṣi oportunitatea de a pǎstra o relaṭie apropiatǎ a antreprenorilor abonati cu oameni de afaceri specialiṣti in anumite domenii, de la consultanṭǎ juridicǎ sau psihologi, panǎ la contabili sau specialiṣti in marketing ṣi branding. In calitate de mentori ai Ingenius Hub, aceṣtia asigura consultantǎ lunarǎ pentru membrii hub-ului.
Oricine are o afacere la inceput de drum sau doreste sa-si infiinteze o afacere poate inchiria un spatiu de birou intr-un hub. Aici isi pot derula afacerile freelancerii sau cei care au profesii liberale si cauta un spatiu de lucru, dar si indrumare si apartenenta la o comunitate care sa-i inspire. Cristina Toma, partener Ingenius Hub
Hub-urile sunt spatii luminoase, calde, prietenoase si au un design cu accente traditionale romanesti, integrate intr-un stil modern si functional.
Model preluat in marile orase
Dupa succesul inregistrat de hub-urile din Bucuresti, modelul a fost adoptat si in alte orase din tara. La Iasi s-a deschis, in 2014, primul spatiu de tip co-working din oras, The Grape – Business HUB. Primii membri ai comunitatii de freelanceri si antreprenori care s-au reunit in jurul acestui hub au fost din domenii precum IT, training, recrutare, marketing, antreprenoriat social si comunicare. Hub-ul s-a lansat la initiativa a cinci tineri, Costina Iurascu, Tudor Gandu, Bogdan Irimia, Cezar Cardon si Andreea Zaharescu, totii membri ai Alumni AIESEC Iasi.
Afacere pornita cu 5.000 de euro
Investitia initiala a fost de 5.000 de euro, dar a continuat, dupa deschidere. The Grape functioneaza pe baza de abonamente, cel mai ieftin fiind de 150 de lei. Abonamentul nelimitat, care le permite membrilor sa utilizeze spatiul de co-working oricand doresc, de luni pana vineri, de la 9:00 la 21:00, este de 400 de lei pe luna. Abonamentul “Happy-Hour”, in valoare de 250 de lei, ofera posibilitatea utilizarii spatiului in fiecare zi, de la 9:00 la 12:00. The Grape a incheiat si un parteneriat cu un spatiu asemanator din Oslo, Nesh Norway, prin care membrii hub-ului de la Iasi care sunt in vizita de lucru la Oslo pot merge gratuit sa lucreze in hub-ul norvegian, timp de doua saptamani. ”Foarte greu a fost sa facem freelancerii cel putin sa inteleaga de ce e mai bine sa lucrezi intr-un loc unde poti socializa si gasi potentiali colaboratori, decat sa lucreze in continuare in intimitatea propriului camin”, explica fondatorii hublui.
Mai multe tipuri de oferte
La Brasov, Hub 1317 a fost primul spatiu de co-working din oras. Freelancerii si antreprenorii care aleg hub-ul au la dispozitie o sala de intalniri cu o capacitate de 6 persoane si o sala de conferinte cu o capacitate de 15 persoane, pentru evenimente si prezentari, o bucatarie complet utilata, espresor de cafea, ceaiuri, dar si bike sharing, pentru iubitorii de miscare. Membrii comunitatii au acces la evenimentele organizate in hub si posibilitatea de a organiza evenimente. Preturile pornesc de la 99 de lei pe luna, pentru 20 de ore de lucru, cu acces la evenimente, wi-fi, bike sharing, ceai si cafea. Pentru 199 de lei pe luna, clientii pot lucra patru ore pe zi, mai exista un pachet de rezident, cu 299 de lei pe luna, fara acces la salile de conferinte, dar cu birou propriu si acces permanent, iar abonamentul cu toate facilitatile costa 399 de lei pe luna si include birou permanent dedicat, acces la cele doua sali de intalniri si conferinte, spatiu de depozitare, wi-fi, ceai, cafea, spatiu de parcare si bike sharing.
Publicul inca nu intelege oportunitatea
Sibiul a fost printre primele orase care au beneficiat de lansarea unor hub-uri de co-working. Central Hub Sibiu s-a lansat in 2012, la initiativa antreprenorului Ciprian Stavar. Din cauza unor probleme legate de spatiul inchiriat, hub-ul s-a inchis in anul urmator, dar activitatea a fost reluata in 2015, ca oferta dedicata ONG-urilor si educatiei.
Exista astfel de spatii amenajate in noua orase din tara si, in total, ofera peste 600 de locuri pentru antreprenori si freelanceri. Bucuresti, Cluj, Timisoara, Constanta, Iasi, Brasov, Sibiu, Galati si Oradea sunt orasele in care s-au dezvoltat hub-uri care gazduiesc antreprenori si startup-uri.