Modele de bune practici din economia socială

Modele de bune practici din economia socială

Welcommon Hostel din Atena – un model de turism durabil

 

Welcommon Hostel este situat în centrul Atenei, în apropierea Muzeului Național de Arheologie din Atena din parcul Omonia, nu departe de Teatrul Național al Greciei.  Este o pensiune care promovează turismul durabil, o oportunitate pentru persoanele care doresc să investească social, cultural și în beneficiul mediului în timpul șederii lor în Atena. Welcommon Hostel înseamnă „primire în comun” (totul împreună). Hostelul are misiunea de a reuni persoane din întreaga lume prin valorificarea inovațiilor sociale și de mediu grecești. Obiectivul este de a însoți societatea către un model mai echitabil din punct de vedere social, mai durabil și mai ecologic.

 

Welcommon Hostel oferă o varietate de posibilități de cazare: de la cameră single, la împărțirea camerei cu până la șapte persoane, prețurile variind în funcție de opțiunea aleasă. Indiferent de alegerea făcută, confortul și curățenia sunt la ordinea zilei! Serviciile de agrement sunt realizate cu ajutorul unor organizații culturale, de mediu și sociale din regiune, pentru a permite turiştilor să aprecieze Atena într-un mod diferit și să promoveze schimbarea socială. Ei dispun astfel de un volum important de informații privind punctele de interes ale împrejurimilor (alte orașe, insule sau munți greci) și posibilități pentru a descoperi Atena în grup (pe jos sau cu bicicleta) și pentru a cunoaște secretele deliciilor culinare. Hostelul încearcă să-și îmbunătățească și să-și diversifice serviciile în permanență, pentru a face locul mai inovator din punct de vedere artistic și social şi în același timp convivial.

 

Această pensiune este condusă de o cooperativă socială Anemos Ananeosis / Wind of Renewal. Modelul cooperativ permite turiștilor să-și împărtășească ideile și experiențele.  Această inițiativă întruchipează impactul pozitiv al cooperativelor și al altor întreprinderi sociale care revitalizează cartierele și construiesc punți între comunități, grupuri sociale, turiști și localnici.

 

Teritorii cu ”zero șomeri de lungă durată”

Inițiativa asociației franceze ATD Quart Monde

 

 Pentru a răspunde unei sociale nevoi legate reintegrarea persoanelor excluse de pe piața muncii, Fundația ATD Quart Monde  (ATD semnifică „agir tous pour la dignité”, adică „ să acționăm toți pentru demnitate) a lansat proiectul  „Zero șomaj” care are ca principal obiectiv rezolvarea problemei șomajului într-un teritoriu.  Acest proiect a pornit de la realitatea întâlnită în numeroase zone, legată de incoerențele pieței muncii. Pe de o parte, peroane cu abilități care nu mai corespund nevoilor pieței muncii se găsesc în situația de șomaj pe termen lung, iar pe de altă parte, locuri de muncă disponibile nu sunt ocupate din cauza lipsei anumitor tipuri de competențe. Potrivit statisticilor naționale, costul anual al unui șomer de lungă durată în Franța este de aproximativ 15 mii de euro pe an, ceea ce la nivel național necesită mobilizarea unui buget de 34 miliarde euro.

 

Modelul economic se bazează pe reinjectarea sumelor destinate ajutorului de șomaj (costul șomajului evitat), într-o întreprindere care-i angajează pe șomerii voluntari, recalificându-i în funcție de nevoile neacoperite ale teritoriului. Acest proces prin care șomerii de lungă durată au posibilitatea de a reintra pe piața muncii, constituie o rampă de lansare care permite nu numai reconsiderarea competențelor persoanelor în dificultate, ci şi reevaluarea propriei persoane. Ființa umană revine în centrul preocupărilor, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă fiind sprijinite prin combinarea competențelor cu aspirațiile lor.

 

Acest model combină trăsăturile emblematice a economiei sociale și solidare. Este vorba de un proiect colectiv, în care diferite părți interesate: polul teritorial de ocupare a forței de muncă, autoritatea publică, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă etc. colaborează pentru a depăși dificultățile şi a satisface interesele generale şi de grup. El are efecte benefice asupra întregului teritoriu, atât din punct de vedere economic, cât și social. Persoanele în dificultate devin actori în demersul local de ocupare a forței de muncă, ceea ce creează un impact social asupra teritoriului. Prin integrarea pe piața muncii, ele recâștigă recunoașterea socială și, în același timp, fac posibilă satisfacerea nevoilor sociale sau de afaceri care nu au fost acoperite anterior.

 

Marinaleda – un sat spaniol care se auto-administrează

 

În Andaluzia, în sudul Spaniei, se află Marinaleda, un sat atipic, deoarece din anii ’80 este auto-administrat de locuitorii săi. Recenta criză nu pare să fi afectat acest sat de 3000 de locuitori. Explicația: “O altă lume este posibilă, otro mundo es posible”. Totul a început în 1979, când locuitorii acestui sat au decis să ocupe terenurile învecinate aparținând Ducelui de Infantado. Timp de 12 ani, se vor lupta până când cele 1200 de hectare le vor fi cedate. Juan Manuel Sánchez Gordillo, una dintre marile figuri ale acestei inițiative, a fost ales primar în acel an, poziție pe care o deține și azi, după mai mult de 3 decenii.

 

După recuperarea terenului a fost înființată o cooperativă agricolă, care s-a dezvoltat treptat şi care include azi o fabrică de conserve, o moară de ulei, sere, un magazin și o crescătorie de animale. Obiectivul nu este de a face profit, ci de a împărți bogăția sub formă de locuri de muncă și investiții pentru cooperativă. Salariul este același pentru toată lumea, adică 47 € de persoană pe zi, un salariu peste medie în Andaluzia. Cooperativa funcționează pe principiile democrației participative, deciziile luându-se după principiul un om-un vot. Locuitorii dețin, de asemenea, casa lor pe viață și plătesc doar 15 € chirie pe lună.

Există şi alte aspecte care fac din acest sat un sat atipic și utopic, dar real, cum ar fi restaurantul comunal care oferă mese pentru 1 €, sau creșa care costă doar 12 € / lună. Facilitățile sportive sunt gratuite, la fel ca și accesul la internet. Intr-un sat fără poliție, dar şi fără ici o crimă, solidaritatea, cooperarea și cetățenia sunt la ordinea zilei.

Surse:

https://www.ess-europe.eu/fr/bonnepratique/welcommon-hostel-une-auberge-de-jeunesse-novatrice-athenes

https://www.tzcld.fr/

https://www.ess-europe.eu/en/node/4050

Adauga un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *