Modelul cooperativ în sprijinul ghizilor de turism din Bulgaria

Modelul cooperativ în sprijinul ghizilor de turism din Bulgaria

Asociaţia ghizilor de turism din Bulgaria reuneşte, în prezent, peste 600 de persoane –  profesioniști într-o gamă largă de specializări, fluenţi în 20 de limbi străine. Nivelul lor comun de calificare este cel de ghid turistic profesionist – dobândit ca urmare a unui curs de certificare și a multor ani de practică. Asociaţia pledează pentru o concureanţă loială în domeniu şi pentru reglementarea etică a  profesiei care foloseşte o forță de muncă de înalt nivel intelectual. Asociația participă activ și este partener creativ la mese rotunde, conferințe și întâlniri de lucru pentru discutarea problemelor actuale ale domeniului turistic din Bulgaria.

Declanşarea pandemiei Covid 19 şi restricţiile care au urmant în domeniul turismului, au generat nenumărate constrângerii, punându-i pe ghizi într-o situaţie fără precedent. Rămaşi parctic fără activitate şi fără nici un sprijin de la stat, ei au gasit o ieşire din impas apelând la modelul cooperativ.

Astfel, ei au creat o cooperativă prin intermediul căreia au accesat fonduri europene pentru procurarea de material tehnic specific meseriei (căşti audio, mijloace de transport, suporturi publicitare etc. ). Cu această doatare ei şi-au reorganizat activitatea şi s-au relansat rapid după ridicarea restricţiilor.

Aşa cum afirma Vanya Boyuklieva, Vicepreședinta Uniunii Centrale a Cooperativelor din Bulgaria, în perioada pandemiei, cooperativele au rezolvat o mare parte din problemele așezărilor mici și a profesiunilor afectate de aceasta, ca cea a ghizilor turistici. Din punctul său de vedere „Trebuie depășite neînțelegerile acumulate cu privire la cooperativele din Bulgaria care au deja o istorie de 130 de ani şi care nu şi-au încetat activitatea nici măcar o zi”.

 

Sursa:

https://guidesbg.com/