O interventie de doar 2% din PIB ar salva peste 2 milioane de locuri de munca

O interventie de doar 2% din PIB ar salva peste 2 milioane de locuri de munca

Avand in vedere nevoia de a lua masuri cat mai rapide pe termen scurt si de a avea repere mai clare pentru a pregati strategia pe termen mediu si lung, am considerat util sa comunicam cateva concluzii partiale si provizorii extrase din cercetarea initiata de Ingenius Hub in cadrul campaniei “Construim Impreuna #ViataDupaCOVID”, pe baza raspunsurilor primite pana acum.

Ceea ce extragem din rezultatele partiale, este concluzia ca, desi au dificultati financiare si nu au rezerve pentru a se sustine mai mult de o luna sau doua, microintreprinderile si intreprinderile mici au avut in general tendinta de a mentine toate locurile de munca, de a actiona in sensul digitalizarii si de a se adapta pentru a mentine un grad ridicat de functionare. Este cert insa ca aceste companii, care sunt usor adaptabile, datorita dimensiunii, nu au capacitatea sa reziste fara sprijin imediat.

In acelasi timp, in Romania sunt peste 400.000 de microintreprinderi si intreprinderi mici din totalul de cca 550.000 de companii. Totodata, IMM-urile raspund pentru jumatate din economie si aproximativ 2,5 milioane de salariati, avand o cifra de afaceri de aproape 1 mld. de euro pe zi.

Intr-o criza de asemenea proportii, suntem inclinati sa ne concentram pe salvarea celor mari, pentru ca ei contribuie cel mai mult la ecosistem si prabusirea lor are efect in cascada. Cel mai adesea suntem tentati sa nu acordam atentie firmelor mici, insa rezultatele partiale ale cercetarii noastre arata ca acestea pot fi un factor de stabilitate, iar nevoile lor nu sunt foarte mari. Cu masuri relativ simple si cu costuri suportabile, companiile mici pot fi cel mai usor re-echilibrate, iar stabilizarea acestora are impact imediat si genereaza momentum pentru a lua apoi masuri specifice in beneficiul companiilor mari – Rodica Lupu, fondator Ingenius Hub.

Astfel, daca Guvernul ar acorda subventii de cate 10.000 euro tuturor companiilor mici si microintreprinderilor care pastreaza integral locurile de munca, cu 2% din PIB am salva aproape jumatate din economie si jumatate din locurile de munca. Aceasta solutie s-a evidentiat puternic chiar si la o evaluare partiala a rezultatelor.

In plus, la inceputul anului se vorbea de lansarea celei de a treia runde a programului Start-up Nation, care urma sa finanteze cca. 10.000 de firme noi cu cate 40.000 Euro, adica un total de 0,4 mld. Euro, care ar putea fi redirectionati pentru sustinerea unui numar de 40.000 de microintreprinderi. Totodata, exista ramasite din fonduri structurale, din alocarea pe programul 2014-2020. Daca am putea realoca fondurile neangajate din POC si POCU pe apeluri suple si simple care sa fie directionate catre microintreprinderi si intreprinderi mici, o buna parte dintre acestea ar putea beneficia de sprijinul necesar pentru redresare.

Campania „Construim Impreuna #ViataDupaCOVID19”, initiata de Ingenius HUB prin intermediul retelei Ingenius NET, este un demers alimentat de nelinistea crescanda din toate zonele relevante pentru mediul de business: companii, organizatii non-profit, institutii publice sau de cercetare. Obiectivul sau este realizarea unei evaluari realiste si corecte a situatiei, in baza careia sa putem construi un apel unitar catre autoritatile indreptatite sa aplice un set inchegat de solutii adaptate la nevoile si asteptarile reale ale mediului de afaceri.

Astfel, organizatiile care doresc sa participe la aceasta cercetare pot accesa in continuare chestionarul pe link-ul:

https://docs.google.com/forms/d/1wAJEu7fO4a1NcZvXr20G_JRVq1i59GFs2j4kOLgjS34.

Participarea la studiu este o oportunitate de a furniza un input real care sa duca mai departe la masuri fezabile, de a formula propuneri noi si de a participa la consultarile publice pe care le vom organiza incepand cu 23 aprilie.

Ingenius NET este o retea de stakeholders interesati de dezvoltarea antreprenoriatului in Romania, precum si de sprijinirea cercetarii si inovarii, in special in industriile strategice. Astfel, din Ingenius NET fac parte autoritati publice, universitati, companii, ONG-uri si structuri patronale, acestea din urma fiind si actori importanti in sustinerea initiativelor. Pentru detalii suplimentare despre Ingenius HUB si proiectele sale, ne gasiti la www.ingenius-hub.eu, sau puteti urmari emisiunile noastre, zilnic, de la ora 11.00, pe canalul Ingenius Live. Acestea sunt disponibile pe pagina de Facebook a Ingenius Hub sau pe canalul de Youtube.

Pentru detalii suplimentare, sugestii sau propuneri, ne puteti scrie la ingeniusnet@ingenius-hub.eu. Contact: Rodica Lupu, 0762 248 170

Parteneri strategici: Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Dambovita, Consiliul Judetean Satu Mare, Camera de Comert si Industrie Iasi, Institutul pentru Cercetari in Economie Circulara si Mediu Ernest Lupan, Antreprenor in Romania, Impact HR & Events, AC Knowledge Romania, Viata de Freelancer Romania, PRO Afaceri Brasov, Arhipelago, Asociatia Patronala Surse Noi de Energie SUNE, Ambasada Sustenabilitatii in Romania, Camera de Comert si Industrie Brasov, termene.ro.

Parteneri media: Forbes.ro, Capital.ro, RevistaBiz.ro, Bursa.ro, Wall-Street.ro, Start up.ro, Business24.ro, Agerpres.ro,PortalHR.ro, PRwave.ro, Newsnational.ro, FinancialMarket.ro, SVnews.ro, Financialintelligence.ro, Clubitc.ro, Ultima-ora.ro, Marketwatch.ro, Criticarad.ro, Ziar.com, Ultimele-stiri.eu, Transilvaniabusiness.ro, Centruldepresa.ro, Vocea-Olteniei.ro, CronicaRomana.net, NewMoney.ro, Puterea.ro, Libertatea.ro, Adevarul.ro, InvestingRomania.com, Amosnews.ro, Incont.StirileProtv.ro, Dcbusiness.ro, ManagerExpress.ro, Bihon.ro, Ziare.com, AgendaConstructiilor.ro, BanatulAzi.ro, Diacaf.com, TheWorldNews.net, ClubAntreprenor.ro, CetateanImplicat.ro, ZiarulProfit.ro, ZiarulFaclia.ro, Republica.ro

Adauga un comentariu