PIVOTAREA - despre schimbare intr-un start-up

Pivotarea este un termen des intalnit in mediul antreprenorial. Atunci cand planul de afaceri nu se potriveste cu rezultatele din piata, compania trebuie sa se reorienteze.

Acest proces presupune inventarierea activelor. Pentru o companie tanara acestea sunt stocul de capital uman, fondatorii si reorientarea lor catre piata.

Cum iti dai seama ca e momentul sa faci o schimbare?

Cel mai des, raspunsul la aceasta intrebare vine direct sau indirect de la client. Iti descarca aplicatia, intra pe site, sau in magazin, dar nu cumpara. Inseamna ca ceva trebuie schimbat la modelul tau de afacere. Nu te gandi ca aceasta schimbare inseamna ca ti-ai irosit timpul pana in prezent, chiar si interactiunea cu potentialii clienti a inseamnat ca ai acumulat informatii pretioase despre piata. Trebuie doar sa tii cont de ele.

Probabil nu ai auzit de Burbn, o aplicatie ce permitea utilizatorului sa dea check-in la o anumita locatie si sa ataseze o fotografie. Burbn a aparut intr-o piata deja saturata de aplicatii similare si, in prima parte a vietii, nu a reusit sa creasca si sa se distinga, asa ca echipa a decis eliminarea tuturor caracteristicilor suplimentare si au lasat doar cea mai populara functie, publicarea de fotografii. Aplicatia simplificata au redenumit-o Instagram.

Esec sau schimbare?

Schimbarea este dificila. O repozitionare presupune costuri: timp, bani sau chiar abandonarea proiectelor demarate anterior. In schimb, avantajul oricarui startup este flexibilitatea. Pentru antreprenor, aceasta flexibilitate inseamna costuri mai mici pentru esec. Daca produsul sau serviciul tau nu este validat de piata, este preferabil ca pivotarea sa se intample cat mai devreme, sau esecul sa fie cat mai ieftin.

Un exemplu in acest sens este Atlas Snowshoes, inceput ca un proiect de pasiune de Perry Klebahn. Fondatorul testa periodic produsul in propriile iesiri pe munte, trecand prin diferite iteratii. Dupa mai multe incarcari cu diferite materiale si modele a obtinut un produs solid, asfel incat, a reusit sa aduca pe piata un produs cu costuri minime.

O astfel de abordare se poate adapta oricarei idei. O pagina de prezentare, sau chiar un PowerPoint poate prezenta serviciul sau produsul tau inainte de a avea un Alpha.

Ce se intampla cu un business traditional?

Acest concept, de pivotare a companiei intr-o noua directie nu este exclusiv aplicabila in IT&C sau pentru produse cu un grad mare de inovare. O schimbare de orientare poate fi aplicata cu succes si intr-o afacere clasica. Mai mult decat atat, nici nu este un concept nou:

In 1983 Howard Schultz a venit cu o noua viziune pentru o companie veche. Starbucks, care pana atunci vindea espressoare si cafea prajita, a fost reorientata catre piata de consum.


Joi, 23 februarie, discutam despre schimbare impreuna cu Mihai Chiratcu si alti antreprenori ce iti vor impartasi din experienta lor. Fie ca esti un antreprenor la inceput de drum, sau cauti o noua directie pentru compania ta, te asteptam la eveniment.

Te poti inregistra la eveniment la urmatorul link. Daca te inscrii pana pe 22 februarie beneficiezi de reducerea early bird:

Start-up Right - Change

 

 

 

 

 

 

 

 

By AB

Adauga un comentariu