Articol Capital.ro - Primii pasi in antreprenoriat

Un articol de Ilinca Pop, publicat in capital.ro

Ai o idee de business, însă nu ai spațiul necesar să o dezvolți? Incubatoarele de afaceri sau hub-urile sunt astăzi o alegere ideală pentru orice antreprenor aflat la început de drum.

Ca să dezvolţi un plan de business nu este chiar aşa de simplu cum poate să pară la prima vedere. În afară de finanţare, un start-up are nevoie de consultanţă şi un spaţiu potrivit în care să crească. Aici intervin incubatoarele de afaceri şi hub-urile, unde sunt create condiţii indiferent de domeniul în care ţi-ai construit acest plan.

În România sunt foarte multe locuri care sprijină tinerii, întâlnite în special în marile oraşe considerate astăzi adevărate „centre de business“, precum Bucureşti, Iaşi, Timişoara sau Cluj. „Ideal ar fi ca o persoană care vrea să înceapă o afacere să ştie ce va vinde, să cunoască produsul sau serviciul, ce resurse financiare vrea să investească, unde-şi propune să ajungă şi în ce interval de timp. Dacă ştie toate acestea, este ca şi cum ar avea planul de afaceri creionat si aspectele esenţiale ale afacerii sale deja stabilite“, spune Rodica Lupu, fondator LOOP Operations şi Ingenius Hub. 

În practică, cel mai des sunt întâlniţi tineri fără un plan conturat, dar cu o idee de business. În general, cei care au şanse reale sunt ajutaţi şi îndrumaţi de către „mentorii“ unui hub, astfel încât să-şi organizeze mai bine traiectoria. „Tocmai din acest motiv ne-am dorit foarte mult ca în cadrul hub-ului să avem o echipă puternică de mentori. Acum putem asista un tânăr antreprenor în întreg procesul de business, de la partea administrativ-contabilă până la obţinerea de finanţare“, adaugă Rodica Lupu.

Rodica Lupu, fondatoare LOOP Operations:

”Câteva sfaturi pentru tinerii care vor să atragă fonduri europene”

Există alocări pentru toate tipurile de firme, de la start-up-uri la companii mari. Important este ca fiecare antreprenor să ştie ce tip de afacere doreşte să înfiinţeze şi să nu caute în mod expres să facă o afacere în funcţie de apelurile de propuneri de proiecte disponibile. Apelând la un consultant cu experienţă, care cunoaşte bine apelurile deschise, tinerii antreprenori pot economisi foarte mult timp de cercetare şi vor obţine răspunsuri corecte.

Tinerii antreprenori nu vor primi finanţare pentru afaceri care s-au mai făcut, de care piaţa este saturată sau pentru a investi în zone urbane dezvoltate. Se finanţează afacerile non-agricole în mediul rural, afacerile în mediul urban, dar cu excepţia regiunii Bucureşti-Ilfov, şi cel mai important de reţinut este faptul că se finanţează afacerile inovatoare, producţia, afacerile în domeniul IT&C, dar şi business-urile creative. Pentru cei care doresc să dezvolte afaceri în domeniul agricol, în mediul rural, există de asemenea fonduri dedicate.

Odată ce apare o idee de afaceri, este bine să fie detaliată împreună cu un consultant încă din faza de validare şi să nu aştepte lansarea unui apel de proiecte. Aceasta, deoarece în momentul în care se lansează un apel potrivit pentru business-ul respectiv, timpul pentru scrierea planului de afaceri şi a cererii de finanţare este foarte scurt, iar ideea trebuie să fie deja validată şi perfect eligibilă în contextul apelului respectiv. Ceea ce este aproape imposibil. Apelând din faza de validare a ideii, chiar dacă până la deschiderea apelului pot trece chiar şi câteva luni bune, consultantul este în măsură să identifice un apel şi să ofere consultanţa necesară pentru definitivarea ideii de afaceri. Rodica Lupu

Diferenţa între o afacere finanţabilă şi o afacere nefinanţabilă nu o face domeniul de activitate, cu toate că şi acesta este important, ci mai degrabă constă într-o serie de alte criterii de eligibilitate, precum: locaţia, caracterul inovator al afacerii, numărul de locuri de muncă ce se creează prin afacerea respectivă, cifra de afaceri şi profitul preconizate, cunoştinţele, disponibilitatea antreprenorului de a-şi asuma integrarea în muncă şi a persoanelor vulnerabile.

De asemenea, este importantă şi contribuţia proprie a antreprenorului,contribuţie ce poate fi asigurata din fonduri proprii sau prin credit bancar.

Cititi tot articolul aici:
https://www.capital.ro/primii-pasi-in-antreprenoriat.html

Adauga un comentariu