Propunerea de rezoluție privind rolul economiei sociale în atingerea obiectivele dezvoltării durabile (ODD) - în dezbatere la cea  de-a 77-a Adunare Generală a ONU

Propunerea de rezoluție privind rolul economiei sociale în atingerea obiectivele dezvoltării durabile (ODD) - în dezbatere la cea de-a 77-a Adunare Generală a ONU

In iulie 2022, Organizația Națiunilor Unite a organizat o şedinţă de lucru la sediul său din New York pentru a discuta despre rolul economiei sociale în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD). Acţiunea a fost organizată de Guvernul Spaniei cu sprijinul Organizaţiei Internaţionale a Muncii  (OIM), al Conferinței Organizației Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) și al Grupului de lucru al Organizației Națiunilor Unite pentru economia socială și solidară (UNTFSSE).

 

Reprezentantul guvernului spaniol a împărtășit experiența țării sale, prima din Europa care a adoptat o legislație privind economia socială care a recunoscut valorile și principiile acesteia, precum și potențialul său de dezvoltare şi de transformare socială. Pentru Spania, internaționalizarea economiei sociale este considerată  motorul unui  model economic mai uman, mai just și mai durabil.  Cu această ocazie s-a pus problema, la iniţiativa Spaniei,  de a se elabora o propunere de rezoluție privind rolul economeia sociale în atingerea obiectivele dezvoltării durabile (ODD).

 

În cadrul evenimentului, diverși reprezentanți ai guvernelor din întreaga lume au luat cuvântul pentru a sprijini inițiativa Spaniei de a promova această rezoluție în fața Adunării Generale a ONU prevăzută pentru sfârşitul lunii septembrie.

 

Președintele Social Economy Europe, Juan Antonio Pedreño, a subliniat cu această ocazie că că economia socială “trăiește un moment unic la nivel internațional şi că adoptarea acestei recomandări va permite economiei sociale să-şi schimbe amploarea“.

 

Sursa:

https://media.un.org/en/asset/k1q/k1qnxngaur?fbclid