REPAMERA – un start-up suedez de economie circulară în domeniul textilelor

REPAMERA – un start-up suedez de economie circulară în domeniul textilelor

Antreprenorii sociali, indiferent de scara la care lucrează, pornesc de la aceleași constatări legate de impactul modului actual de producție şi de consum asupra mediului şi de la nevoile implicate de schimbare. Este şi cazul start-up-ului suedez REPAMERA.

 

Potrivit unor studii de impact (GFA & BCG, 2017), prelungirea duratei de viață a unei piese de îmbrăcăminte cu doar nouă luni poate reduce amprenta de carbon, deșeurile și apa cu 20 până la 30% Aceste date ilustrează modul în care trecerea la economie circulară prin repararea şi reutilizarea hainelor poate reduce impactul negativ asupra mediului.

 

Cuvântul Repamera, rezultat dintr-un amestec de cuvinte suedeze care semnifică „re-pair more”, este denumirea unui start-up suedez cu sediul în orașul Malmö, care propune pe platforma sa online servicii de reparații și transformări de îmbrăcăminte la nivel național. Modelul de afaceri al Repamera este simplu, fiind bazat pe o combinația de servicii și rețele bine stabilite, cum ar fi croitul, transformarea propriu-zisă sau repararea produsului, livrarea coletelor și comerțul electronic de bază. Clienții comandă reparațiile pe platformă. Repamera trimite o geantă pre-etichetată la domiciliul clientului şi articolele sunt aduse la sediul societății. Acestea sunt transformate/reparate şi returnate în maximum două săptămâni.

 

Crearea acestui start-up în 2017, a fost precedată de un studiu cantitativ. 78% din cei 500 respondenți aveau îmbrăcăminte uzată pe care ar fi vrut s-o repare, cu condiția să nu piardă timp cu căutarea unui croitor şi cu deplasarea la acesta. La sfârșitul anului 2018, întreprinderea a reparat aproape două tone de articole de îmbrăcăminte şi a servit aproape 4000 de clienți.

 

Modelul economic este modelul unei antreprenoriat clasic, dar care-şi asigură viabilitatea economică prin satisfacerea unor nevoi sociale de proximitate. Succesul Repamera este un exemplu de model profitabil de afaceri din economie circulară, realizat prin combinarea unor servicii de proximitate cu soluții oferite de tehnologia digitală.

 

Sursa:

https://repamera.se/skraddare-sommerska-skomakare/stockholm

https://www.climate-kic.org/insights/repamera/

GFA & BCG (2017) Pulse of the Fashion Industry, Global Fashion Agenda and Boston Consulting Group.

 

 

 

Adauga un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *