Romania StartUp+

Romania StartUp+

Probabil primul program de sustinere a antreprenoriatului ce va debuta in 2017. Acesta este o continuare a unui program anterior, Romania Start-up, finantat din fonduri europene.

Banii sunt alocati descentralizat, sub forma unor programe de accelerare organizate de entitati publice private, sau consortii. Fiecare entitate are libertatea de a-si organiza programul conform propriilor prioritati. La randul lor, organizatorii acestor programe identifica si finanteaza potentiali antreprenori cu pana la 40.000 euro.

Ce inseamna potential antreprenor

Programul este generos in definirea beneficiarilor finali: persoane fizice care intentioneaza sa infiinteze o afacere (de exemplu, someri/ inactivi/ persoane care au un loc de munca si infiinteaza o afacere in scopul crearii de noi locuri de munca). Sunt exceptati tinerii cu varsta intre 16 – 24 ani care nu sunt incadrati nici intr-o forma de invatamant, nici in munca.

Practic, aproape oricine este interesat de infiintarea unei intreprinderi, in mediul urban, poate aplica, daca este domiciliat/ are resedinta intr-una dintre cele 7 regiuni de dezvoltare in afara capitalei si a judetului Ilfov.

De ce trebuie sa tina cont un aplicant interesat

Fiecare dintre organizatorii acestor programe de accelerare poate defini conditii sau teme specifice propriului program.

Un aplicant va trebui sa identifice care sunt organizatorii in regiunea lui de dezvoltare, in prima instanta. Acestia au obligatia de a disemina informatii privind tipul de program derulat, coditiile de aplicare, si formula acestuia.

Ulterior, un antreprenor va urmari care dintre aceste programe este cel mai potrivit pentru idea lui, care sunt pasii stabiliti de organizator si isi va pregati corespunzator aplicatia. Formatul standard este un plan de afaceri, business proposition.

Odata cu anuntarea concursului, organizatorii vor descrie si programul pregatit pentru antreprenori. Acesta dureaza cel putin 24 de luni, pe durata carora antreprenorii acceptati beneficiaza, pe langa ajutor financiar, si de: formare (formala si practica) si asistenta necesara implementarii planului de afaceri.

Care sunt avantajele pentru un aplicant

In prima instanta, persoanele selectate vor beneficia de cursuri de dezvoltare a competentelor antreprenoriale si un stagiu in cadrul unei companii/organizatii dintr-un sector similar.

Un antreprenor acceptat in program va avea acces la 40.000 euro pentru dezvoltarea afacerii in doua transe:

Maxim 30.000 euro avans pentru realizarea investitiilor initiale
10.000 euro, sau diferenta, la atingerea unei tinte de crestere a cifrei de afaceri, reprezentand o treime din valoarea primei transe.

Totodata, pe toata perioada de implementare, viitorii antreprenori vor avea acces la resurse specifice dezvoltarea si implementarea ideii lor de afacere:
Mentorat din partea unor antreprenori consacrati;
Consultanta pentru dezvoltare de business;
Orice alte resurse soft” gandite de organizator in propriul program.

Care sunt costurile pentru un viitor antreprenor:

O conditie comuna, indiferent de program este crearea a minim 2 locuri de munca si pastrarea acestora pe toata durata derularii programului ( maxim 18 luni);
Totodata, pentru atingerea cifrei de afaceri ce conditioneaza acordarea celei de-a doua transe, un beneficiar isi asuma un termen de maxim 12 luni de la infiinatarea intreprinderii;
La aceste conditii se adauga restrictiile de timp impuse antreprenorului. Calendarul de implementare a planului de afaceri trebuie adaptat la cerintele finantatorului. Implicit antreprenorul renunta la flexibilitate in schimbul asistentei oferite.

Ce spun consultantii

Colegii nostri de la Loop Operations, cu experienta in implementarea a doua astfel de programe prin care au fost infiintate 80 de intreprinderi, va ofera cateva ponturi utile:

Verificati care sunt prioritatile finantatorului, deoarece acestea se vor reflecta in grilele de evaluare;
Urmariti anunturile in presa privind demararea acestor programe si informatiile despre curricula programului. Majoritatea antreprenorilor debutanti nu au dezvoltata paleta de aptitudine de baza. Asistenta de specialitate este esentiala in prima faza a investitiei!
Urmariti daca programele sunt realizate dupa modele competitive din piata http://www.techstars.com/;
Evitati activitati de comert;
Dezvoltati planuri de afaceri pentru care investitiile initiale se incadreaza integral in alocarea de 40.000 euro;

Un plan de investitii trebuie fundamentat prin costuri realiste si alocari corespunzatoare resurselor umane.

Pentru mai multe informatii, sau validarea ideii tale de proiect transmite completat formularul de mai jos si te vom contacta pentru a programa o discutie cu unul dintre mentorii nostri.

Pentru alte surse de finantare a antreprenoriatului, urmareste acest articol

3 Comments

  1. buna ziua,

    sunt interesat sa particip la programul startup +. As dori sa fiu si eu anuntat in momentul in care se apropie de inceput acest program. am participat la o sesiune de prezentare si am inteles ca exista mai multi pasi ce urmeaza sa fie parcursi.

    multumesc!

Adauga un comentariu