Sloganul Zilei Internaționale a Cooperativelor: „Cooperativele construiesc o lume mai bună"

Sloganul Zilei Internaționale a Cooperativelor: „Cooperativele construiesc o lume mai bună"

Pe data de 2 iulie 2022, cooperativele din întreaga lume au sărbătorit Ziua Internațională a Cooperativelor. Este vorba de un moment istoric: al 100-lea eveniment de celabrare anuală a cooperativelor. El a avut loc la zece ani după organizarea Anului Internațional al Cooperativelor (2012), lansat de Organizația Națiunilor Unite sub sloganul “Cooperativele construiesc o lume mai bună”.

 

La un deceniu de la acest eveniment important, mișcarea cooperativă a preluat acest slogan, reafirmându-și capacitatea de a depăși provocările sociale, economice și de mediu în creștere cu care se confruntă omenirea. Aşa cum declara Ariel Guarco, președintele Alianței Internaționale a Cooperativelor: “Cooperativele demonstrează întotdeauna că este posibilă o lume diferită: o lume a justiției sociale, o lume în armonie cu natura și o lume în pace“. Mișcarea cooperativă este formată din peste 3 milioane de cooperative, cu un total de aproximativ 1 miliard de membri la nivel mondial, din toate sectoarele de activitate şi din toate regiunile lumii.

 

Un studiu realizat de Alianța Internațională a Cooperativelor intitulat „Cum conduc cooperativele schimbarea?” explică de ce și cum cooperativele pot deveni actori unici și principali în realizarea obiectivelor dezvoltării durabile. Este vorba de asumarea unor angajamente comune pentru satisfacerea nevoilor economice, sociale, culturale, de mediu etc. ale memebrilor, prin intermediul unor activităţi antreprenoraile. La aceasta se adaugă principiile cooperative de organizare şi funcţionare, precum şi cele de guvernanţă democratică bazate pe principiul „un om-un vot”.

 

Ziua Internațională a Cooperativelor a Organizației Națiunilor Unite este sărbătorită, anual în întreaga lume, începând din 1923, în prima sâmbătă din luna iulie. Scopul acestei sărbători este de a atrage atenția asupra cooperativelor și de a promova ideile mișcării cooperative, precum solidaritatea internațională, eficiența economică, egalitatea și pacea în lume.

 

Sursa:

https://www.ica.coop/fr