Start-up Nation 2018

Start-up Nation 2018

Se apropie a doua sesiune a programului Start-up Nation cu mici schimbări fată de forma inițială a programului.

Înainte de a prezenta noile condiții, dacă nu ești încă familiarizat cu programul Start-up Nation , reperele ce au definit primul apel al programului sunt:

 

Cine poate obtine finantare prin Start-up Nation?

Pot beneficia de finanțare entități ce îndeplinesc următoarele precondiții:

 • Sunt organizate sub forma unui SRL-D, SRL sau cooperații;
 • Sunt înființate după data de 30.01.2017;
 • Nu au datorii la bugetul general consolidat și la bugetele locale;
 • Propun un domeniu de activitate acceptat prin program.

 

În ce consta ajutorul financiar?

200.000 lei este suma maximă primită în cadrul programului și nu presupune cofinanțare din partea antreprenorului. Pentru aceasta sumă antreprenorul se obligă să creeze cel puțin 2 locuri de muncă.

Care sunt premisele unui proiect de succes?

 • Cel mai important aspect este domeniul de activitate ales. Domeniile de activitate sunt punctate diferențiat și reprezintă principalul criteriu de departajare, după cum urmează:
Producție și IT 40 puncte
Industrii Creative 35 puncte
Servicii 30 puncte
Comerț și alte activități 25 puncte
 • Un al treilea aspect important este alocarea a cel puțin 50% din suma solicitată pe echipamente (10 puncte).
 • Totodata, au prioritate ( 25 de puncte) proiectele ce propun angajarea persoanelor defavorizate (ex: absolvenți din 2012 până în prezent, șomeri, persoane cu handicap).

Pe ce se poate cheltui finanțarea?

Orice cheltuială inclusă în bugetul planului de afaceri trebuie să se încadreze într-una dintre următoarele categorii:

 • echipamente și utilaje, autoutilitare, echipamente IT;
 • echipamente de climatizare/încalzire, mobilier;
 • chirii și salarii;
 • realizarea unei pagini web, promovare;
 • licente, software;
 • cursuri de antreprenoriat, consultanță.

TVA-ul pentru cheltuielile efectuate în cadrul proiectului este eligibil.

 

În continuare sintetizăm toate modificările propuse pentru ediția din 2018. Trebuie luat în considerare faptul că anexele aferente procedurii încă nu s-au publicat, astfel detaliile privind categorizarea codurilor CAEN eligibile (producție / industrii creative / servicii / comerț) și criteriile de selecție nu sunt încă cunoscute.

Principalele noutăți ale procedurii Start-up Nation 2018

Criterii de eligibilitate

În primul rând, cei care au aplicat în anul 2017, nu au obținut finanțare pot redepune proiectul și în anul 2018. Sunt eligibile firmele înființate după data de 30 ianuarie 2017 (nu trebuie înființate firme noi de către cei care au firme ce au fost eligibile pentru sesiunea 2017);

Codul CAEN pentru care se solicită finanțare poate fi autorizat la ONRC până la momentul primei plăți aferente proiectului.

Au fost exceptate de la finațare o serie de activități printre care și serviciile de minare / stocare criptomonede.

 

Cheltuieli eligibile

 • Plafonul eligibil pentru cheltuieli de personal a fost actualizat, luând în considerare noile reglementări fiscale: noul plafon de este de 4.162 lei (brut / lună / persoană), sau 2.434 lei (net / lună / persoană);
 • Telefoane mobile, tablete (în limita a 2.500 RON cu TVA), echipamente pentru locuri de joacă și săli de sport, fitness, x-body și de forță –sunt eligibile și intră în categoria echipamentelor tehnologice.  Acest aspect este important în calcularea punctajului;
 • Corturile organizare evenimente, baloane presostatice – sunt eligibile și intră în categoria spații pentru prestări servicii, prin urmare nu se încadrează în categoria de echipamente punctată suplimentar;
 • Echipamentele de încălzire sau climatizare sunt eligibile, dar instalațiile sunt suportate de beneficiar;
 • Nu sunt eligibile cheltuieli pentru realizarea de pagini web, promovare online şi achiziție software la comandă pentru codul CAEN 6201 – Activități de realizare a software-ului la comandă

În 2018, INGENIUS START-UP reprezintă o alternativă mai atractivă în special pentru antreprenorii debutanți  din perspectiva condițiilor de finanțare mai generoase (avans 75%), dar și a suportului oferit antreprenorilor sub formă de transfer de cunoștințe și mentorat.

 

În acest context, ce diferențiază programul STARTUP NATION, și cui îl recomandăm?

În primul rând, programul acoperă și regiunea București-Ilfov, regiune exclusă din toate Proiectele România Start-up Plus. Dacă ești din București, dorești să începi o afacere, și te interesează o sursă de finanțare nerambursabilă acest program reprezintă principala șansă de a obține acea finanțare.

Totodată, acest program permite și finanțarea afacerilor implementate în mediul rural. Programul INGENIUS START-UP permite persoanelor din mediul rural să se înscrie în concurs pentru finanțare dar condiționează finațarea de dezvoltarea afacerilor în mediul urban. Dacă consideri că ideea ta se poate dezvolta cel mai bine într-o comunitate rurală, nu trebuie neglijat Programul STARTUP NATION.

Dacă ai de gând să aplici pentru această finanțare reluăm pachetul complet de consultanță dezvoltat anul trecut.

Un pachet ce constă în 2000 lei avans + un fee de succes eligibil integral din proiect.

În același timp adăugăm o nouă provocare, adresată în special tinerilor din București interesați să dezvolte o afacere și care dispun de capital limiat:

 

Punem la dispoziție 10 locuri la INGENIUS BOOTCAMP

INGENIUS BOOTCAMP este un program derulat pe un week-end întreg în care lucrăm cu tine pe adaptarea planului tău într-un proiect SUN finanțabil. La finalul acestui week-end vei pleca cu un proiect depus fără nici un cost în avans.

Tot ce trebuie să ai la tine este un Laptop și un SRL.

Dacă ești interesat și ai nevoie de ajutorul nostru să îți pui în practică ideea completează următorul formular, pentru ca noi să te putem ghida prin tot procesul de dezvoltare a unui proiect:

Autor: Alex Bălan

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *