Guvernul a aprobat un nou program de finantare pentru antreprenori, numit Start-up Nation Romania. Prin acest program persoanele interesate de deschiderea unei intreprinderi pot primi un ajutor de 200.000 de lei de la stat. Pentru acest an, potrivit calendarului orientativ, inscrierile ar urma sa inceapa in mai.
Autoritatea care va administra acest program este Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat. De programele guvernamentale pentru antreprenoriat probabil ca ai mai auzit, cele mai cunoscute exemple fiind SRL-D si START.
Bineinteles, daca ai mai avut ocazia sa apelezi la programe guvernamentale (de tipul: Rabla, Prima Casa, Casa Verde) pentru a obtine niste fonduri publice exista si o serie de costuri/ impedimente. “There is no such thing as a free lunch” este un motto popularizat de Milton Friedman. Aceasta este in special valabila pentru un antreprenor. In acest sens, am studiat propunerea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat si am extras o serie de informatii de care ar trebui sa tii cont in cazul in care ai in vedere oportunitatea unui astfel de demers.
Ce trebuie sa stii despre acest program
Programul ofera finantare intreprinderilor mici si mijlocii, ce opereaza in Romania, printr-o schema de minimis.
Cine poate aplica
Pot aplica la program intreprinderi incadrate, conform legii, in categoria IMM. Nu toate domeniile de activitate sunt sustinute prin program. Lista de domenii eligibile va insoti anuntul oficial de lansare a programului. Antreprenorii ce detin mai multe societati, pot solicita finantare doar pentru o singura societate.
Totodata, o intreprindere nu poate beneficia, printr-o schema de minimis, de mai mult de 200.000 de Euro din fonduri publice pe o perioada de 3 ani consecutivi.
Ce obligatii isi asuma beneficiarii
Un antreprenor se obliga sa creeze cel putin 2 locuri de munca in urma investitiei realizate printr-o astfel de finantare. Atat locurile de munca, cat si investitia in ansamblu va trebui mentinuta cel putin 3 ani dupa realizarea acesteia.
Actualizare: in varianta de lucru a normelor de implementare pentru program a fost redusa perioada de sustenabilitate de la 3 la 2 ani.
Cum se aloca banii
Fata de alte surse de finantare, europene sau guvernamentale, Start-up Nation nu include si o componenta de cofinantare din partea beneficiarului. Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat finanteaza 100% din investitia solicitata.
Cu toate acestea, fondurile guvernamentale se platesc beneficiarilor sub forma de decont. Daca esti interesat de aceasta masura, trebuie sa ai in vedere ca investitiile le realizezi din propriile fonduri/ imprumuturi si ulterior soliciti decontarea cheltuielilor.
Actualizare: in varianta de lucru a normelor de implementare pentru program a fost introdus un mecanism de cerere de plata, prin acest mecansim un beneficiar poate solicita transe din suma finantata in baza facturilor de la furnizori.
Pe ce se pot cheltui banii
Orice program de acest tip include o lista de cheltuieli eligibile. Mai exact pe ce iti permite finantatorul sa folosesti banii.
Pentru acest program lista cheltuielilor eligibile include:
– Echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru-inclusiv software-ul aferent;
– Echipamente IT, dotari si mobilier de birou si birotica;
– Autoutilitare, exceptand vehiculele de transport rutier de marfuri in contul tertilor sau contra cost.
– Investitiile in active necorporale referitoare la brevete de inventie, marci de produse si servicii / licente.
– Realizarea unei pagini web pentru prezentarea activitatii solicitantului si a produselor sau serviciilor promovate – in limita maxima a 10.000 lei;
– Achizitionarea de instalatii/ echipamente specifice in scopul obtinerii unei economii de energie si sisteme care utilizeaza surse regenerabile de energie;
– Achizitionarea de instalatii de incalzire sau climatizare aferente spatiului de desfasurare a activitatii de comert, productie sau servicii;
– Cursuri de dezvoltare a abilitatilor in limita a maxim 4.500 lei.
– Consultanta pentru intocmirea documentatiei in vederea obtinerii finantarii.
La ce te poti astepta
Asa cum am mentionat aterior, programul prevede crearea a cel putin 2 locuri de munca de catre fiecare intreprindere finantata. Cu toate acestea, finantatorul poate realiza o departajare intre solicitanti pornind de la numarul de locuri pe care fiecare antreprenor se angajeaza sa le creeze. Cel mai probabil, este vorba de 2 sau 3 locuri de munca, pentru un proiect finantabil.
Nu toate activitatile se pot finanta prin astfel de programe. Totodata, finanatorul poate selecta anumite domenii prioritare pe care doreste se le dezvolte. In acest sens, grila de evaluare va puncta diferentiat activitatile de productie fata de servicii. De regula, domeniile prioritare sunt: IT&C, productie (ex. textile), servicii (ex. servicii medicale).
Daca ai mai multe intrebari, sau nu stii daca aceasta sursa de finantare este potrivita pentru idea ta de afacere, completeaza formularul din acest articol: https://ingenius-hub.eu/finantare-pentru-afacerea-ta-in-2017/
Un consultant LoopOperations te va contacta pentru a identifica impreuna cu tine o solutie de finantare potrivita.
Descarca: proiect-hotarare-start-up-nation-romania