Sufletul unui start-up

Sufletul unui start-up

Iată un lucru esențial, intangibil în start-up – o energie, un suflet. Fondatorii companiei simt prezența acesteia. La fel și angajații și clienții timpurii. Îi inspiră pe oameni să-și contribuie talentul, banii și entuziasmul și favorizează un sentiment de conexiune profundă și scop reciproc. Atâta timp cât acest spirit persistă, implicarea este mare, iar start-up-urile rămân agile și inovatoare, stimulând o creștere. Dar, când dispare, proiectele pot cădea și toată lumea percepe pierderea – ceva special a dispărut.

Fondatorii și angajații confundă adesea sufletul cu cultura și, în special, etosul de freewheeling al tuturor călăreților, descrieri de locuri de muncă flexibile, tricouri, pizza, băuturi gratuite și un sentiment de familie. Uneori, investitorii se ocupă mai degrabă de nucleul emoțional al unei companii, împingând o firmă să se „profesionalizeze” și să pivoteze ca răspuns la cerințele pieței. Iar organizațiile care încearcă să recupereze o „mentalitate antreprenorială” tind să adopte o abordare superficială, abordând normele de comportament, însă nu reușesc să acționeze în ceea ce contează cu adevărat.

În timp ce multe companii se luptă pentru a-și păstra esența inițială, creativitatea, inovația și elanul unele au reușit să facă acest lucru destul de eficient, susținând astfel relații puternice cu părțile interesate și asigurându-se că activitățile lor vor continua să prospere. Așa că deseori antreprenorii, consultanții și savanții ca mine subliniază necesitatea implementării structurii și sistemelor pe măsură ce afacerea crește, lipsind importanța păstrării spiritului său. Putem și ar trebui să ne concentrăm pe ambele. Cu efort și determinare, liderii pot nutri și proteja ceea ce este corect și adevărat în organizațiile lor.

În căutarea spiritului organizațional

Poate că nu este surprinzător, investitorii și fondatorii par să ofere opinii diferite cu privire la existența sufletelor. În cercetarea mea, am descoperit că unii directori de la VC și firme de capital privat aveau tendința de a reduce ideea ca iluzie sau irelevant. Concentrarea lor a fost asupra aplicării managementului profesional și disciplina procesului la companiile lor de portofoliu.

Majoritatea fondatorilor, în schimb, credeau că start-up-urile lor erau aproximativ ceva mai mult decât misiunile, modelele de afaceri și talentul lor, chiar dacă acești fondatori nu au putut să-l articuleze exact. De exemplu, în cartea sa Onward, Howard Schultz a descris în acest fel spiritul Starbucks: „Magazinele și partenerii noștri [angajații] sunt la maximul lor atunci când colaborează pentru a oferi o oază, un sentiment înălțător de confort, conexiune, precum și un respect profund pentru cafeaua și comunitățile pe care le servim. ” Am intervievat un alt fondator care a identificat „loialitatea față de clienți și companie” drept „esența de bază” a ceea ce a făcut business-ul său excelent. Un al treilea a vorbit despre această esență ca „un scop comun construit în jurul unui obiectiv audibil și a unui set de valori comune.” Angajații timpurii mi-au spus că s-au identificat intens cu întreprinderile lor, simțind ceea ce Sebastian Junger, în cartea sa Tribul, se referă la „loialitate și apartenență și căutarea eternă a sensului uman”.

Peste tradiții spirituale, sufletul uman este adesea descris ca „adevăratul eu”. În hindu, este atmanul. Pentru evrei, este neshama. În timp ce teologii creștini și filosofii occidentali au avut de mult timp dezbateri despre suflet, mulți au crezut în el și în persistența acestuia în timp. Zeci de fondatori și angajați start-up pe care i-am intervievat s-au simțit în mod similar, percepând organizația lor ca având un sine „adevărat” în care toți părțile interesate sunt împletite.

Intenție de afaceri

De obicei, această „intenție de afaceri” aparține întreprinzătorului, care a comunicat-o angajaților pentru a-i convinge să tranzacționeze locuri de muncă stabile pentru ore lungi și salarii mici.          Au vrut să construiască afaceri care să îmbunătățească viața oamenilor prin schimbarea modului în care produsele sau serviciile au fost create, distribuite sau consumate.

Conexiune cu clientul

O legătură strânsă cu clienții s-a evidențiat de asemenea în companiile de succes pe care le-am studiat. Fondatorii și angajații au înțeles intim perspectivele și nevoile persoanelor cărora le-au fost vizate produsele și serviciile și s-au simțit conectați personal la ele într-un mod care le-a dezlănțuit energia și creativitatea. În primele zile, Nike a trimis reprezentanțe de vânzări – numite Ekins pentru că aveau nevoie să cunoască produsele companiei – în jurul Statelor Unite pentru a nu doar să comercializeze cumpărătorii adidași, ci să adune informații de la aceștia și să le transmită informațiile înapoi la sediul central. Multe Ekins, inclusiv cofondatorul și apoi CEO-ul Phil Knight, au fost atât de pasionați de brand, încât și-au tatuat acum un iconic swoosh pe picioare.

Cum moare sufletul organizației

La unele dintre companiile pe care le-am studiat, spiritul de pornire a erodat de-a lungul timpului ca urmare a intervențiilor investitorilor, a acțiunilor propriilor lideri sau a ambelor. Persoanele responsabile fie nu au înțeles pe deplin ce au avut, fie nu au reușit să aprecieze utilitatea ei în timp ce au urmărit creșterea. Nevoia urgentă de supraviețuire și apoi presiunile pentru creșterea afacerii i-au trimis pe această cale periculoasă.

Păstrarea sufletului

Este posibil să se găsească un teren de mijloc în care companiile dinamice și cu creștere ridicată adaugă structură și disciplină, păstrând în continuare cele trei elemente critice care oferă sens.

Netflix, Nike, BlackRock, Warby Parker, Study Sapuri și Starbucks au înflorit ca start-up-uri datorită eforturilor deliberate ale fondatorilor lor de a păstra alchimia care le-a făcut mari companii de la început. Pe termen lung, un suflet puternic va atrage și va incendia diverse părți interesate. Chiar dacă companiile instituie procese, disciplină și profesionalizare, acestea ar trebui să se străduiască să păstreze trinitatea spirituală a intenției de afaceri, a conexiunii cu clienții și a experienței angajaților. Este secretul nu numai al creșterii, ci și al măreției.

Adauga un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *