Startup-urile și companiile consacrate se confruntă cu o dilemă atunci când construiesc produse tehnologice noi. Dacă se lovesc de ceva inovativ care are un potențial ridicat, ei invită la scrutinul marilor companii de tehnologie, cum ar fi Amazon, Google, Facebook și Microsoft. Big Tech dispune de bani, tehnologie, date și talent pentru a reproduce și îmbunătăți orice inovație tehnologică care nu este complet protejată de brevete – care cuprinde majoritatea produselor digitale.
Episoadele recente au arătat că acest comportament copycat este destul de comun și poate pune viața în pericol pentru startup-uri. Copierea vine în diverse arome. Uneori, giganții tehnologici copiază pur și simplu funcții inovatoare. Când Snapchat s-a descurcat bine cu poveștile care au dispărut după 24 de ore, de exemplu, Facebook a ripostat introducând aceeași caracteristică produselor sale, inclusiv Instagram și WhatsApp. Ulterior, utilizatorul Snapchat a blocat. A avut probleme pentru redobândirea ritmului, iar prețul acțiunilor a scăzut dramatic.
În cazuri mai neregulate, „factori de formă” întregi (în jargonul Silicon Valley) au fost copiați. După ani de zile de creștere a bazei de utilizatori cu aproape 5% pe lună.
Introducerea produsului de eliminare Microsoft, Echipe. Microsoft a făcut ceea ce face cel mai bine: a așteptat să vadă semne de succes (patru ani, în acest caz), apoi a copiat oferta și ulterior a integrat-o în celelalte produse ale sale.
O a treia abordare este copierea unui produs de nișă. Allbirds a dobândit un cult în urma dezvoltării unei linii de pantofi de lână provenind dintr-o manieră responsabilă pentru mediu. Drept răspuns, Amazon a copiat produsul cel mai vândut aproape punct cu punct și l-a vândut online pentru aproape jumătate din preț.
În ciuda acestui comportament prădător – și reticența rezultată de unii capitalisti de risc să investească – câteva startup-uri au reușit să supraviețuiască dincolo de etapele lor incipiente și să devină jucători considerabili în același spațiu ca giganții tehnologici. La suprafață, se pare că au reușit din cauza norocului sau a lipsei de interes din partea Big Tech. În realitate, însă, acești provocatori au reușit să folosească punctele forte ale companiei împotriva lor.
Această mișcare strategică, deși contraintuitivă la început, poate duce la o inovație doveditoare a copiei.
Un lucru pe care Amazon nu l-a reprodus – și care a funcționat extraordinar de bine pentru Wayfair – a fost să-și facă propriile imagini și măsurători pentru mobilierul pe care l-a vândut. Acest detaliu suplimentar i-a ajutat pe consumatori să vizualizeze decorul de casă pe care îl plănuiau și i-a ajutat pe Wayfair să se diferențieze și să obțină tracțiune. (Creșterea veniturilor sale de cinci ani a fost uimitoare de 49% [CAGR], comparativ cu 26% din Amazon.) Cu toate acestea, Amazon a continuat să arate doar imaginile furnizate de producător.
Zulily, care vinde îmbrăcăminte pentru femei și copii online, a găsit o altă abordare de a concura cu Amazon într-un mod în care gigantul comerciant a ales să nu imite. Amazon este centrat în mod constant asupra clienților: cumpărătorii tind să obțină prețuri mai mici, termene de livrare mai rapide și servicii excelente pentru clienți. Cu toate acestea, în vânzarea cu amănuntul, alimentația cumpărătorului, mai presus de toate, este în detrimentul furnizorului – iar furnizorii Amazon au ridicat o mulțime de bani. Amazon reține în mod regulat sau întârzie plata, adesea în mod arbitrar. Mai rău, copiază produsele furnizorilor și le subcontractează, adesea scoțând furnizorul din afacere.
Așadar, a avut un sens perfect pentru Zulily să ofere furnizorilor servicii de înaltă calitate, să se angajeze în achiziții de volum și să ofere prețuri de achiziție corecte. Ca urmare a abordării lui Zulily, mulți furnizori au acceptat oferte de ofertă exclusivă cu pornirea, în loc să vândă pe piața mult mai mare a Amazonului. La rândul său, acest lucru i-a permis lui Zulily să ofere articole inedite și unice care nu sunt disponibile în altă parte.
În afara comerțului electronic, în primele sale zile, Dropbox a profitat de abilitățile masive de vânzare de software pentru întreprinderi Microsoft.
Ani de zile, Dropbox a fost un start up de mici dimensiuni , cu doar câteva zeci de angajați și nici o forță de vânzări care să vândă stocare cloud către CIO-uri și CTO-uri din întreprindere. În schimb, Dropbox oferă serviciul său gratuit pentru consumatorii individuali. Pe măsură ce oamenii au adoptat serviciul și acesta a crescut, Dropbox a făcut ca această rețea de oameni să înceapă să folosească produsul său la locul de muncă.
Această abordare similară judo-ului, în care un provocator mai mic folosește dimensiunea și puterea mai mare a adversarului, este promițătoare, dar cu siguranță nu este garantat să funcționeze sau să fie durabil pe termen lung. În cazul în care nu vă copiază, gigantul pe care îl contestați ar putea opta pentru a construi un concurent de sine stătător și încă va copia punct pentru punct ceea ce ați construit. Acestea fiind spuse, în general este mai ușor să concurezi cu un spinoff singur decât „nava-mamă”. Când TikTok a oferit o aplicație de partajare a videoclipurilor, care le-a permis utilizatorilor să partajeze fragmente de muzică, a apelat la utilizatorii mai tineri care au crezut că Facebook este pentru părinții și bunicii lor și s-a înrădăcinat rapid. Ca răspuns, Facebook a lansat o aplicație de sine stătătoare aproape identică numită Lasso, care până acum nu a obținut tracțiune.
În mod alternativ, Big Tech ar putea încerca pur și simplu să dobândească amenințarea. Achiziția este uneori foarte costisitoare și din ce în ce mai mult nu este doar o opțiune. Facebook a încercat să cumpere Snapchat și a fost refuzat. Microsoft a încercat să cumpere Slack fără succes. În aceste cazuri, fondatorii și investitorii de startup au respins ofertele. Amazon, reputațional cel mai puțin predispus la achiziție al grupului Big Tech, a preferat istoric să se dezvolte în loc decât să achiziționeze din afară.