Transforma hobby-ul tau in start-up

Transforma hobby-ul tau in start-up

Când ne imaginăm calea către a deveni antreprenor, de multe ori avem în vedere o cale liniară: renunțăm la job și începem o afacere. A fi antreprenor este o propunere totală sau nimic, nu? Nu intotdeauna. Ca multe lucruri din viață, calea către antreprenoriat poate fi mai lichidă și mai accidentală.

Acest lucru s-a descoperit in urma intervievarii a 63 de antreprenori din industria culinară care au început restaurante subterane: restaurante alternative care au loc în casele oamenilor. Uneori, de asemenea, numite pop-up-uri sau cluburi de cină, restaurantele subterane sunt episodice, apar doar o dată sau de două ori pe lună.

Datorită ineficienței lor, nu se poate administra un restaurant subteran cu normă întreagă. În schimb, bucătarii de zi sau pasionații culinari își operează restaurantele pop-up pe o parte, în timp ce își mențin o slujbă de zi ca fiind avocați sau manageri. Dacă restaurantul subteran devine suficient de popular, bucătarul poate trece într-un restaurant formal din cărămidă și mortar sau într-o afacere de catering sau poate deveni un bucătar personal. Dacă restaurantul subteran flopează, nu s-a pierdut prea mult pentru acești aspiranți bucătari, în afară de o investiție inițială în câteva mese și scaune Ikea. Pe scurt, restaurantele subterane reprezintă o pornire slabă a lumii culinare: sunt ieftine pentru a începe și sunt compatibile cu joburile de zi. Experiența restaurantelor subterane poate părea un rezultat extraordinar al lumii noastre obsedate de foodie, dar antreprenoriatul part-time nu este. Un număr din ce în ce mai mare de oameni testează apele antreprenoriale prin implicarea în activități de afaceri în timp ce își mențin slujbele de zi. Pe măsură ce liniile dintre muncă și timp liber se estompează, antreprenoriatul part-time a devenit o cale deosebit de atractivă pentru persoanele care doresc să-și transforme pasiunile în întreprinderi profitabile. Platformele online, în special, au ajutat la creșterea acestui antreprenor cu jumătate de normă. Luăm, de exemplu, popularitatea magazinului online de vânzare cu amănuntul Etsy, care oferă un spațiu de bricolaj pentru meserii hobby și antreprenori artizani. În mod similar, blogurile și platformele video, precum YouTube sau TikTok, permit persoanelor din câmpurile artistice să acceseze publicul direct din camerele lor de zi. A face „ceea ce iubești” a devenit mai ușor ca niciodată cu aceste progrese în tehnologie.

Acești bucătari și-au încadrat munca part-time ca pe o „muncă a iubirii”: a fost un proiect de pasiune, o modalitate de a experimenta un hobby și anume gătitul. Inițial, acești bucătari amatori nu prea aveau de gând să-și dezvolte proiectele. Puțini și-au exprimat dorințele de a deveni în cele din urmă bucătar profesionist și deține un restaurant.

Pe măsură ce primeau laude de la mese și mass-media, percepțiile lor despre sine au început să se schimbe. Perspectiva unei afaceri formale a devenit o propunere realistă. Pentru unii, acest proces a durat o perioadă lungă de timp – într-un caz, șapte ani. Fiind antreprenor cu fracțiune de normă le-a oferit acestor persoane posibilitatea de a încerca rolul aspirațional al bucătarului și al omului de afaceri în siguranță și încet. Bucătarii au putut face tranziția atunci când au considerat că este momentul potrivit, cu un grup dedicat de mese construite de-a lungul timpului și care pot oferi investiții. Odată ce bucătarii au trecut la un proiect cu normă întreagă, percepțiile lor despre sine s-au schimbat în ceea ce ne-am fi așteptat poate de la început; nu se mai vedeau ca niște pasionați, ci în schimb se auto-identificau ca antreprenori.

Bucătarii subterani ne arată că nu toată lumea ia o cale tradițională și renunță la locul de muncă, scrie un plan de afaceri, angajează personal„ și primește investiții. Antreprenorii aspiranți ar trebui să le reamintească faptul că nu există o abordare unică pentru toate fondurile unei întreprinderi. Există multe alte căi de proprietate asupra afacerilor, unele mai mult decât întâmplătoare. De multe ori, oamenii sunt în drum spre altceva atunci când activitățile tip hobby se îmbină și, în timp, își asumă identitatea unui antreprenor.

Adauga un comentariu